Дамянови, известни с прякора си Поничките, бяха с мярка "домашен арест".

Прокуратурата поиска постоянен арест за братята с мотива, че може да се укрият. Обвинението определи Иван и Десислав Дамянови като лица със съществена степен на обществена опасност.

Защитата обаче настоя те да бъдат освободени под гаранция.

Апелативните магистрати промениха мярката в парична гаранция в размер на по 2000 лева, като заседаваха в отсъствието на обвиняемите, съобщиха Нова телевизия и "Фокус".

Според съда към настоящия момент събраните доказателства сочат единствено физически сблъсък между обвиняемите и починалия Тодор, при който е имало взаимна размяна на удари и участие на бокс, като оръжие,  използвано от починалия.

Апелативният съд прецени още, че няма опасност Дамянови да се укрият или да извършат ново престъпление, защото имат добри характеристични данни и са неосъждани.

Магистратите обаче подчертаха, че мярката за неотклонение може да бъде променена във всеки момент.

32-годишният Иван и 36-годишният Десислав са обвинени в умишлено убийство по хулигански подбуди на 18-годишния Тодор Йорданов във Враца на 12 януари. Ако бъдат признати за виновни, братята могат да получат от 10 до 20 г. лишаване от свобода, доживотен затвор или доживотен затвор без право на замяна.

Пряката причинна връзка между смъртта на Тодор и нанесените удари по тялото му вследствие на физическата саморазправа зависи от заключението на съдебномедицинската експертиза, която към момента няма заключение – не е готова. Резултатите от нея се очакват до 14 дни.

По делото предстоят още изследвания, включително видео експертиза на запис, направен от очевидец чрез мобилен телефон. Резултатите от тези изследвания трябва да доведат до обоснован извод на експертното заключение.

АНКЕТА: Как ще реагирате, ако сте свидетел на побой?