Това сочи обобщената информация за образуването, движението и приключването на преписките и делата в прокуратурата на България за първото шестмесечие на годината.

Предадените на съд лица са 27 998. Тенденцията е за активно нарастване – с над 1500 годишно.

Съотношението между осъдените и санкционирани лица с влязъл в сила съдебен акт, спрямо всички лица с постановен окончателен съдебен акт, включително оправданите, е завишено – 97,7%.
Нарастването е в полза на осъдените и санкционирани лица
, за сметка на оправданите, които са само 2,3%.

По аналогичен начин бил въпросът и с делата от особен обществен интерес. Осъдените и санкционирани лица с влязъл в сила съдебен акт са 97%.

"Данните говорят за повишена успеваемост в дейността на прокуратурата. На техния фон твърденията за огромен брой оправдателни присъди са не просто необективни, а недостоверни и явно тенденциозни. Така се формира негативно обществено мнение срещу прокуратурата, базиращо се на невярна информация", смятат от прокуратурата.

Повишава се и качеството на прокурорските актове. Това ставало ясно от непрекъснатото намаляване на процента на върнатите от съда дела, спрямо внесените – 5,8%, при 6,6% за 2010 г. и 7,2% за 2009 г. (за същия период).

Процентът на върнатите дела от особен обществен интерес е много по-нисък, спрямо общия – 3,2%.

Броят на използваните Специални разузнавателни средства (СРС) е намалял двойно (3345), в сравнение със същия период на 2010 г. (7198).
Броят на осъдените с влязла в сила присъда, по отношение на които са използвани СРС, обаче бил увеличен почти двойно – 110, спрямо 58 за 2010 г.

С 6,5% са увеличени исканията на прокуратурата за вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража”. За първото шестмесечие на тази година те са 2275 (2126 за 2010 г. 1545 - за 2009 г.).
Намалял е, макар и незначително, процентът на уважените искания от съда – 82,2% (84,6% за 2010 г.).
"Тази тенденция буди тревога. Неслучайно главният прокурор изказа загриженост от факта", обясняват от прокуратурата.
Подчертаваме необходимостта, да се прибягва към мярка за неотклонение „задържане под стража” тогава, когато тя е абсолютно необходима, добавят оттам.

"Натовареността на прокуратурата е проблем, който се задълбочава и все повече пречи на прокурорите да се съсредоточат върху изпълнението на основните им функции. Въпреки предприетите вътрешноорганизационни до радикално решаване на проблема с натовареността не може да се стигне без законодателни промени в НК и НПК, и без правилното разпределяне на отговорностите между контролните органи и прокуратуратa", пише в доклада на прокуратурата.