Той уточни, че проверката на МВР срещу въпросния човек е била по сигнал от друг член на социалистическата партия.

По-рано лидерът на БСП Корнелия Нинова поиска намеса от прокуратурата, тъй като активистът на партията неправомерно е бил уволнен от местното отделение на Комисията за конфликт на интереси и срещу него е образувана проверка. Радев разясни, че МВР е било задължено да извърши проверката.

„В сигнала пише: „Моля Ви проверете вярно ли е, че другият член кандидатства за Комисията за противодействие на корупцията като експерт, мой колега е, имаме политическа кариера заедно, че е излъгал в декларацията си, че не е членувал в БСП. Проверете го - ако е така, значи той е извършил престъпление по чл. 313 от НК“, обясни той.

„Прокуратурата издава постановление, с което задължава МВР да извърши проверката. Разпоредено е на икономическа полиция да провери вярно ли е, че има невярна информация в декларацията, която е подадена“, уточни министърът.

„Проверяваме верен ли е сигналът, това сме направили от полицията“, коментира той.

„В новия закон е написано, че служител или експерт на Комисията за противодействие на корупцията не може да е бил член на политическа партия или да е извършвал политическа дейност“, поясни Валентин Радев.

„Нека Корнелия Нинова попита техните хора какъв сигнал са писали и защо забъркват партията, може би и тя е подведена“, посочи министърът.

„След като съберем информацията, ще я дадем на Прокуратурата, след това тя ще отсъди има или няма нарушение“, каза още той.

„Не бива да се поставя под съмнение работата на толкова служители на МВР, в случая на тези в Шуменската дирекция“, коментира вътрешният министър. Радев каза още, че  не приема такова отношение към МВР.
"Никъде до този момент нямаме грешка в работата си“, заяви той.