Копията от документите, получени и в няколко медии, касаят директора на ГДБОП Станимир Флоров, информират от прокуратурата.

Държавното обвинение е започнало проверка за изясняване на всички факти и обстоятелства, с оглед съдържащите се в материалите данни за евентуално изнасяне на класифицирана информация.

Към документите с гриф "строго секретно" има и писмо, в което анонимният автор на сигнала обяснил, че е дългогодишен служител на службите за сигурност и че според него ще има опит за фалшифициране на вота, съобщи БНТ.

Самият Станимир Флоров каза, че е възмутен от тенденциозното изнасяне на секретни материали. Според него това е целенасочен удар срещу МВР и то точно в дните преди изборите.

По-рано, пред БГНЕС собственикът на сайта "Афера" Веселина Томова съобщи, че е получила по електронната поща над 300 листа документи, свързани със Станимир Флоров като обект на разследване във връзка с покровителстване на наркотрафик.

"Материалите са за разработка под кодовото име "Араби", в което фигурира името на Станимир Флоров още от 1998-1999 година", обясни Томова.

По думите й, сред документите има и материали за дело за оперативна разработка "Алчния", където Флоров е поставен и на оперативно наблюдение под псевдонима "Високия", свързан с корупция, наркотрафик и контрабандни канали. "Тази разработка е направена през 2002 година", уточни Веселина Томова.

Тя заяви, че има и документи със специални разузнавателни средства, в които са записвани разговори на Флоров по посочените разработки.
"Включително и с лицето Цецко (бившият вътрешен министър Цветан Цветанов - бел.ред) от 2007, 2008, 2012 година", каза Томова. Тя допълни, че интересното в случая е, че тези разработки протичат с план за наблюдение, но след това са прекратени.

Документите са били получени и на електронната поща на вестник "Сега", като от редакцията съобщават, че в момента ги проучват.

По-късно от БСП разпространиха съобщение до медиите, в което настояват за незабавно отстраняване от МВР на директора на ГДБОП Станимир Флоров, предаде "Фокус".

"Изнесените твърдения и факти по медиите са шокиращи. Самият факт, че г-н Флоров е бил поставен през 2002 г. под оперативно наблюдение, свързано с корупция, наркотрафик и контрабандни канали, е несъвместим със заеманата от него длъжност и с отговорностите, които следва да изпълнява като директор на ГДБОП. Очакваме бърза и адекватна реакция в тази посока от министър председателя Марин Райков и президента Росен Плевнелиев, който носи пряката отговорност за работата на служебното правителство", се казва в съобщението.