Указанията са във връзка с напрежението около събитията в Катуница и зачестилите масови прояви на граждани в различни населени места, съпътствани от нарушения на обществения ред и публично говорене с езика на омразата, се казва в съобщение на Върховна касационна прокуратура.

Действията на Велчев идват часове след снощните протести в няколко града, които на места прераснаха в погроми. Полицията задържа над 100 протестиращи, след като няколко души, сред които и двама униформени, бяха ранени.

Главният прокурор е разпоредил още на шефовете на прокуратурите да поискат от органите на МВР, които охраняват масовите мероприятия, да използват незабавно и в пълен обем правомощията си спрямо извършителите на подобни прояви.

Насаждането чрез слово, печат и средствата за масова информация на етническа и религиозна омраза, подбуждането и проповядването на вражда и упражняването на насилие срещу отделни граждани или групи от населението въз основа на белези като раса, религия, етническа принадлежност съставлява престъпление, за което законът предвижда от 1 до 6 г. затвор в зависимост от тежестта. При определени обстоятелства, проповядването на антидемократична идеология, основана на омраза към групи хора или етноси, също се преследва от закона, за което се предвиждат до 3 г. лишаване от свобода и до 3000 лева глоба.

Главният прокурор е дал указания на държавните обвинители да реагират незабавно на всеки представен законен повод - жалби и сигнали на граждани, държавни органи и неправителствени организации, публикации и изяви в медиите и интернет. Ако има достатъчно данни за извършени престъпления, прокуратурите трябва незабавно да започват разследване, а ако се налага събиране на още доказателства -  да възлагат предварителни проверки в кратки срокове.

Още преди събитията в село Катуница зам.-министърът на вътрешните работи Веселин Вучков призна, че полицаите и прокурорите нямат достатъчно подготовка за работа по престъпления, извършени от омраза, почти не се води статистика за такива и затова започва обучение.