Той представи проект за обучение на служители на МВР за противодействие на такива престъпления. Вучков призна, че почти не се води подобна статистика, предаде Дарик радио.

Като престъпления от омраза се квалифицират тези, извършени от ксенофобски или расистки подбуди, както и подбуждането към дискриминация и насилие, основани на раса, народност или етническа принадлежност.

Заместникът на Цветан Цветанов смята, че примерите за престъпление от омраза у нас са изключително малко. Той припомни, че с направените изменения в Наказателния кодекс, които са в сила от три месеца, този вид престъпление вече присъства в него.
„Към престъплението убийство, когато е извършено по хулигански подбуди, е добавен още един признак - ксенофобски или расистки подбуди. Отделно от това има няколко други състава на престъпление, когато самото проповядване на такава омраза също е въздигната в ранг на престъпление. Това са нови състави на престъпления, които бяха приети от парламента през април и месец след това влязоха в сила", обясни Вучков.

По закон тези престъпления се наказват с лишаване от свобода от 1 до 4 години и с глоба от 5000 до 10000 лева.

Той уточни още, че причина за липсата на статистика за такива престъпления у нас е недоброто обучение и квалификация на полицаи, прокурори и съдии. Заради това МВР започва обучение на служителите си за разпознаване и работа с този вид престъпление.
Проектът се реализира за първи път на Балканския полуостров, съобщи КРОСС. Обучението ще обхване на първо време ръководители и служители от областните дирекции на МВР, а в последствие ще бъдат подготвени и обучители. Те ще бъдат запознати с практиките за противодействие на престъпленията, предизвикани от омраза от двама лектори - от офиса за демократични изследвания и правата на човека към Организацията за сигурност и сътрудничество.

Миналия месец британската посланичка в София Катрин Барбър заяви, че ще проуча дали страната й може да даде убежище на български гейове и лесбийки, станали жертва на хомофобска агресия. Това стана, след като омбудсманът Константин Пенчев настоя проявите на хомофобия в България да бъдат обявени за престъпление.