На 29 октомври м.г. бронираният "Мерцедес" на Алексей Петров беше обстрелван с два гранатомета от двама души в столичния квартал "Кръстова вада". Петров оцеля невредим, след като снарядите не се взривиха. 

Вчера бе съобщено, че Софийската градска прокуратура е привлякла 47-годишния украинец Роман Логвиненко като организатор на престъплението. Софийският градски съд остави чужденеца за постоянно в ареста.

Тримата издирвани украинци Артьом Темпински, Максим Чорни и Йевен Балков пък са обвинени задочно като помагачи, като Чорни и Балков са стрелците по Петров, смятат разследващите, съобщи БТА.

Вижте снимки на уличените и на колата на Петров >>

Според следователите четиримата украинци са подготвяли атентата срещу Петров в продължение на година и половина. Те са проучвали начина на придвижване на Петров, охраната му и терена, на който е извършено покушението.

"Докато са следили бившия съветник в ДАНС, извършителите се маскирали като клошари и са ползвали специално камуфлажно облекло", посочи Сарафов.

Главният секретар на МВР Георги Костов заяви, че използваните гранатомети са били произведени у нас по поръчка на руската армия. След това са били изнесени от страната и внесени отново от извършителите.

Борислав Сарафов допълни, че извършителите имат военна подготовка, но разследващите нямат информация да са действащи военни. Той посочи, че до този момент не е срещал по-перфектна и професионална подготовка и Алексей Петров е останал жив единствено благодарение на късмет. На брифинга бяха показани и снимки от колата на бившия съветник в ДАНС.

Разследващите са знаели, че Роман Логвиненко е организатор на покушението повече от месец преди задържането му, обясни Георги Костов. Той допълни, че украинецът е бил арестуван при влизане в страната ни. В момента той отказва да дава обяснения. 

Логвиненко е имал бизнес у нас, свързан с купуване на земеделска техника, която е изнасял в Украйна. Двама души, които са дали показания, са включени в програмата за защита на свидетели. Заподозрените са пребивавали в дома на един от свидетелите, докато са били у нас.  

"Разследващите разполагат и с ДНК, изолирана от различни предмети, включително от гранатометите", каза още Сарафов.

Комисар Костов подчерта, че бързо и професионално разследващите екипи са установили посоката на оттегляне на извършителите, направен е и оглед на автомобила, с който са се придвижвали. От колата са събрани достатъчно годни доказателства за идентифициране и уличаване на извършителите на престъпното деяние.

Зам.-главният прокурор каза още, че разследването продължава и кръгът на обвиняемите може да се разшири извън четиримата украинци.