Това заяви малайзийската полиция, цитирана от Ройтерс и БТА.

Органите на реда казаха, че са взети проби от окото и лицето на Ким Чен-нам, който умря, след като беше нападнат миналата седмица на международното летище в Куала Лумпур. От малайзийската столица той се готвеше да вземе самолет за Макао.

"Ню Йорк таймс" сочи научното наименование на веществото като Ethyl S-2-diisopropylaminoethyl methylphosphonothiolate.

Нервнопаралитичната отрова Ви Екс е определена от ООН като химическо оръжие за масово унищожение по конвенциите от 1997 и 2005 година.

Една капка убива за минути

Ви Екс е от най-смъртоносните химически оръжия. Само 10 милиграма от него, една капка, убива човек за минути.

Веществото няма вкус и мирис, и човек може изобщо да не разбере, че е бил изложен на контакт с него.

Отровата може да причини гърчове, загуба на съзнание, парализа и спиране на дишането. Тя е много по-силна от зарина и, за разлика от него, не се изпарява от кожата.

Нервнопаралитичният агент Ви Екс е създаден във Великобритания през 50-те години на миналия век. Вещество е трудно за произвеждане; известно е, че САЩ, Русия и още няколко страни имат запаси от него, сочи Ройтерс.

Южнокорейски анализатори твърдят, че производството на Ви Екс и зарин е приоритет за програмата на КНДР за химически оръжия - нещо, което Пхенян отрича.

Едната заподозряна имала симптоми на отравяне

Едната от двете жени, заподозрени, че са убили Ким Чен Нам, също страда от ефектите на Ви Екс, каза днес Халид Абу Бакар, шеф на националната полиция в Малайзия, цитиран от агенция "Фокус".

„Тя повръщаше“, отговори полицейският началник в отговор на въпрос дали при жените са наблюдавани симптоми на отравяне.

Радиоактивна следа?

Малайзийските власти ще проверят за "радиоактивен материал" международното летище на столицата и други места, посетени от заподозрените за убийството.

Това обяви също Абу Бакар, но без да даде никакви подробности.

Властите в Малайзия досега не са споменавали за "радиоактивен материал" във връзка с убийството на Ким Чен-нам, отбелязва Ройтерс.