Това каза пред Нова телевизия министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев, цитиран от БГНЕС. Според него, ако предприятието е било приватизирано преди 5 г., това сега е нямало да се случва.

"Последната стратегия я приехме от това правителство, близо сме до приключване на сделката по приватизация. Оптимист съм и говорихме с кандидата да подаде най-скоро офертата си, за да приключи процесът на приватизация и заводът да започне да работи в нормален ритъм", подчерта Добрев.
Според него конкурентните фирми на завода произвеждат единица продукция с много по-малко работна ръка.

"Вчера в 13.30 часа започнахме да нареждаме средства към работниците, в 14.30 ги получиха. В четвъртък ще преведем втора част от средствата – общо ще получат една заплата и един аванс. Колкото получиха вчера, толкова ще получат и в четвъртък следобед, петък сутринта най-късно", съобщи още министърът.

В същото време обаче работници от завода се оплакват, че реално не са получили пари, тъй като банките мометално са удържали дължимите суми от сметките им.

Според Иван Стоенчев - шеф на ВМЗ, това е максималното, което са можели да направят до празниците.
"След това има 2 дни, през които няма да работим, за да не трупаме разходи. След Нова година започваме отново. От Нова година разчитаме, че ще заработят нови договори. Винаги първо се плащат заплатите, после идват другите плащания. Ако имахме постъпления, щяхме да платим. Ние постоянно сме с блокирани сметки", каза още директорът.
"Договорите не станаха. Промени се статуквото в държави, които ни бяха клиенти. През 2010-а година имаме оборот 82 милиона, 2011-а - 73, тази година ще имаме оборот - 60 милиона. При условие, че заплатите са около 25 милиона на година", допълни той.

"Тази агония с ВМЗ-Сопот продължава вече 10 г. Това не е нещо, което се случва в момента. През юни също имаше протести. Тогава осигурихме над 5 млн. лева за заплати. Трайното решение е предприятието да бъде приватизирано", каза още веднъж Добрев.

Работниците от ВМЗ-Сопот от седмица протестират пред централата на завода с искане да им бъдат изплатени заплатите от септември насам. Ръководството търси авансови плащания от клиенти, за да изплати заплатите. Протестиращите заявиха, че за последните два месеца са получили само по 60 лева.
Как можем да оцелеем с 60 лева, при положение че имаме 80 лева ток, оплакаха се те.