Освен това 28-годишният шофьор няма да има право да управлява моторно-превозно средство за период от 9 години, съобщиха от пресцентъра на прокуратурата.

Решението на върховните магистрати е от 1 декември, като с разпореждане на прокурор от Върховна касационна прокуратура, Филип Михайлов вече е приведен в ловешкия затвор за изтърпяване на наказанието.

Катастрофата стана на 11 август 2015 г. Тогава, движейки се с със 122,4 км/ч с "Ауди 80", 28-годишният Михайлов блъсна група ученици и причини смъртта на 16-годишната Велислава Цанкова и връстника й Марино Цветанов. 15-годишната Петя Божкова оцеля с тежки наранявания.

Миналото лято Окръжният съд в Ловеч призна Михайлов за виновен и му наложи наказание от 8 години затвор. Той обаче обжалва и на втора инстанция Великотърновският съд намали присъдата му на 5 години. Това предизвика гнева на роднините на убитите деца. Върховният касационен съд обаче отмени решението и го върна за ново разглеждане от друг състав.

На 11 юли т.г. Великотърновският апелативен съд постанови присъда от 6 години и 6 месеца за шофьора убиец, защото престъплението е непредпазливо, а не умишлено, и той не е правил опити да се укрива в хода на досъдебното производство.