Осен това, Томов, който беше председател на партия "Рома", няма да може да заема определени длъжности за 8 години, съобщи БТА.

Тогавашният заместник-районен прокурор на Оряхово Димитър Викентиев също беше признат за виновен за това, че е изтръгнал неправомерно показания от свидетел и беше осъден на 6 години затвор и лишен от право да заема определени длъжности за 9 години .

Като съучастник на Викентиев и Томов за виновен бе признат и тогавашният шеф на следствието в Оряхово Цецко Кривачков. Той получи 4 години затвор и за 7 години бе лишен от право да заема определени позиции.

Тримата ще си поделят по 238 лева разходи за процеса.
Те имат право да обжалват решението на съда.

След като чу осъдителната си присъда, Тома Томов коментира, че е написал жалбата си отдавна и че има редица допуснати нарушения по начина, по който е воден процесът срещу него. Той прогнозира, че осъдителната присъда ще "падне" на по-горна инстанция.

По време на делото Томов заяви, че атаката срещу него започнала, след като разбил контрабанден канал на митницата в Оряхово през 1998 г. и си спечелил за врагове митничари и местни полицаи, които работели в комбина с тях.

"Ако съставът беше друг и спазваше закона, със сигурност присъдата щеше да бъде оправдателна за Тома Томов. За съжаление, този състав не за първи път влиза в новините напук на закона и на доказателствата", коментира пред журналисти адвокатът му Васил Василев, цитиран от „Фокус”. Той даде за пример делата срещу бившата шефка на ДСК Бистра Димитрова и ексшефа на ДФ "Земеделие" Асен Друмев.
"И това дело ще завърши както предишните – с оправдателна присъда. По отношение на процесуални нарушения, проверка и събиране на доказателства – няма нищо, което да не беше нарушено. Свидетелите, които се твърди, че били дали подкуп на Томов – той не е участвал в техния разпит, тъй като не му е дадена тази възможност", добави адвокатът.

Срещу бившия депутат и прокурор имаше и други обвинения, но миналата година съдът ги свали заради изтекла давност.


Преди две години оряховският дознател Валери Викентиев, син на Димитър Викентиев, бе изгонен от МВР за злоупотреба със служебно положение и изнудване, със заповед на вътрешния министър Цветан Цветанов. Викентиев-младши и негов колега - младши разузнавач Атанас Георгиев, бяха арестувани пред банков клон в Карлово. Двамата седели в служебна кола и изчаквали млад мъж, работещ в Испания, да изтегли 5000 лв. и да им ги даде. Обещавали му срещу парите да прекратят воденото срещу него разследване за  кражба на кола. Мъжът обаче се оплакал на чиновник в банката, който извикал полицаи и Викентиев и Георгиве бяха задържани.
Тогава Викентиев-старши, който  вече работеше като адвокат, пое защитата на сина си. Въпреки това двамата бивши полицаи също получиха ефективни присъди.