По време на посещение в Раковски на въпрос дали ще се кандидатира за държавен глава, ако ГЕРБ му наложи, той отговори, че до този момент с него не е провеждан такъв разговор и се надява да не бъде провеждан, предаде "Фокус".

„Имам огромен хоризонт пред себе си. Това министерство е съществено, то е едно от най-важните и има голям смисъл в това, което правим. Дай Боже и втори и трети мандат за това правителство, защото има още много работа”, каза  Плевнелиев.

Според министъра, неговата задача е съвсем друга.
Поканен съм от това правителство и съм получил доверието на премиера и неговата партия, за да свърша колкото се може повече работа в един тежък момент за държавата и нейната икономика, обясни Плевнелиев.
По думите му, това е най-тежката криза, в която светът е влизал през последните 80 години, криза, в която не само банки, но и държави падат. Сега били  необходими повече усилия и умения и неговата задача била в такава тежка ситуация да даде повече от себе си.

Вицепремиерът Цветан Цветанов, който е и председател на предизборния щаб на ГЕРБ, каза по-рано по bTV, че кандидат за президент на партията ще спечели изборите.
На въпрос кой ще бъде той, вицепремиерът отвърна, че е без значение.

Тази сутрин заявка за президентския вот даде пък евродепутатът Надежда Нейнски.
Смятам, че мога да участвам в политическата битка за президентския пост, затова съм дала съгласие моето име да бъде обсъждано, заяви тя пред Нова телевизия, цитирана от БГНЕС.
Нейнски смята, че не е важно как тя преценява своите шансове, а как ги преценява партията й и Синята коалиция.
Евродепутатката обясни, че за нея не била важна кандидатурата, а дебатът за правомощията на държавния глава, какво той може да направи.