Това пише папа Бенедикт Шестнайсети в публикувани предварително от вестника на Ватикана "Осерваторе романо" откъси от книгата с интервюта "Светлина на света: Папата, църквата и знаците на времето" на германския журналист Петер Зеевалд, която излиза във вторник, предаде БТА.

Папата дава за пример използването на кондоми от проститутките като "първа стъпка към по-нравствено отношение към сексуалността", но подчертава, че кондомите "не са начинът за борба със заразата от СПИН" и осъди употребата на презервативите като банализиране на половите отношения.

Макар и някои високопоставени представители на римокатолическата църква да са говорили в миналото за ограничена употреба на презервативи в специфични случаи за спиране на разпространението на ХИВ/СПИН като по-малкото зло, това е първият път, в който един папа заема такава позиция.

Досега Ватикана забраняваше всякакви противозачатъчни средства извън половото въздържание, дори като начин за превенция на болести предавани по полов път. В същата книга папата изразява недоумение от забраната на ислямското було бурка във Франция. "Твърди се, че някои жени носят бурка против волята си и това е насилие над жената. С това, разбира се, може и да не сме съгласни. Ако те обаче доброволно искат да я носят, защо трябва да им се забранява?", пита папата. През октомври във Франция влезе в сила закон, който забранява носенето на цялостно мюсюлманско було (бурка, никаб) на обществени места. Френският случай подтикна и други държави като Испания, Холандия и Швейцария да започнат обсъждане на въпроса. Засега такава забрана освен във Франция е приета само в Белгия.