В случай, че пожарът е умишлен, което е с вероятност от около един процент, то той е бил добре планиран, заяви на пресконференция в земеделското министерство инж. Николай Пиронков от Изпълнителната агенция по горите, цитиран от БТА. Причина за това е трудният достъп до него.
Пиронков припомни, че пожарът е възникнал в почивен ден.

Вижте разрастването на пожара от първите му минути в снимки

По отношение на това дали палежът е умишлен обаче, експертите от агенцията са категорични, че нормален човек не би имал изгода да го направи, тъй като дървесината, горяла в резервата, нямала никаква стойност.
  В резервата са изгорели около 20 хил. кубика стара дървесина, останала от смерча през 2001 година, която няма стопанска и икономическа стойност. Затова пожарът вероятно е възникнал от човешка дейност, но не е бил умишлен. 99% от горските пожари възникват от човешка намеса, каза инж. Николай Пиронков, цитиран от "Фокус". От началото на годината са станали над 280 горски пожара, основната причина е човешка небрежност.

Пожарът на Витоша е засегнал минимална площ от около 20 хектара суха маса смърчове на по 15-20 години – пострадали от вредители и разразилия се през 2001 г. смерч. Тази дървесина е трябвало да бъде разчистена, защото освен източник на корояди е и потенциална опасност за пожари.

Няма засегната жива гора, а само отделни млади дървета.

Днес към обяд можем да кажем, че въобще не може да се открие пламък, димът, който се вижда, е от паднала дървесина. Спокойно можем да кажем, че отиваме към приключване на тази четиридневна сага с пожара, каза инж. Дамян Дамянов - зам.-директор на югозападното държавно предприятие.
Според него, взаимодействието между пожарната, военните и доброволците е било перфектно. Той благодари особено на доброволците, които на ръка са разкопавали и разчиствали просеките.

Според проф. Пламен Мирчев от Института за гората още от 1977 г., когато резерватът е създаден, има въпроси дали "Бистришко бранище" може да е резерват.
Площта на резервата е около 1000 хектара, от които са засегнати около 500, задължително условие е и да има буферни зони, които географията на терена там не позволява.
"В биосферния резерват има две масови пътеки, според моето скромно мнение се виждаше, че хора са влизали постоянно", каза още Мирчев.

Ако се реши, че статутът на "Бистришко бранище" трябва да остане същият, трябва да се защитава като биосферен резерват, без да се допускат хора вътре. Според ученият задължително е и да има охрана, "тъй като 99% казват, че този пожар е бил резултат от човешка дейност".

Сигурно ще има големи щети върху фауната и биоразнообразието в резултат на пожара в резерват "Бистришко бранище" на Витоша, коментира в интервю за БТА Симеон Арангелов, експерт по фауната в Дирекцията на природен парк Витоша.
Безспорно най-голямо влияние пожарът ще има върху местообитанието на мечките, тъй като точно там бяха концентрирани по-голямата част от мечките на Витоша, каза Арангелов.
Той е чул пожарникари да коментират, че са видели бягаща мечка.
Лично аз също видях в сряда голям силует на бягащо животно - най-вероятно мечка или голямо диво прасе, добави експертът.

Сред най-често срещаните животни са били сърни, прасета, диви котки, както и много редки видове, които почти не се срещат на друго място в страната.
Има и пеперуди и други видове насекоми, които нямат български имена, сови и прилепи.

По думите му още по-притеснително е, че направените за спиране на пожара просеки ще отворят път към резервата за туристи, шофьори на АТВ и мотори.

Според него пожарът е умишлен, тъй като мястото е непристъпно, а огнищата са били няколко и е малко вероятно причината да е хвърлен фас.