Специализираната полицейска операция е проведена в Петрич, съобщиха от пресцентъра на МВР.

Служители на сектор „Киберпрестъпност” към ГДБОП и колегите им от РУ - Петрич са задържали 34-годишен мъж от града – член на международна организирана престъпна група, създаваща и разпространяваща в глобалната мрежа материали, показващи брутални сцени на сексуално насилие и извращения с деца на възраст от 7 месеца до 13 години.

Установено е, че групата използвала специална криптирана Р2Р комуникационна платформа, с помощта на която обменяли по между си файловете с детска порнография. Целта на тази платформа била максимално да бъдат затруднени правоприлагащите органи, възпрепятствайки ги от проследяване и от установяване на участниците в тази престъпна група.

В дома на задържания петричанин са открити десетки порнографски материали –видеоклипове и снимки, за създаването на които са използвани невръстни деца, основно момченца.

"Иззетите материали са жестоки и стряскащи. Предстои да се направи психиатрична експертиза на задържания, защото той се е ползвал с добро име сред обществото. Изключително смущаващо е, че тези хора са сред нас. Ние или членове на обществото ни общуват с тях, приемат ги вероятно в домовете си. Не допускат, че може би гледат на децата с друг поглед", заяви районният прокурор на Петрич Лидия Манолова, цитирана от БНР.

34-годишният мъж е направил пълни самопризнания. Повдигнато му е обвинение за притежание и разпространение на порнографски материали, за създаването на които са използвани деца. 

Максимално предвиденото в закона наказание е лишаване от свобода до 6 години.
С постановление на Районния съд в Петрич на обвиняемия е наложена постоянна мярка за неотклонение „задържане под стража”.