Според новия закон от 4 март министърът на правосъдието ще изпълнява и длъжността главен прокурор, съобщи ТАСС, цитирана от БТА.

Освен това се ликвидира като отделна структура военната прокуратура. Вместо главна прокуратура в страната ще бъде създадена държавна прокуратура.

В рамките на новата структура ще действа отдел за вътрешни работи, който ще подготвя процеси по "най-сериозните престъпления, извършени от съдии и прокурори".

Новите закони бяха предложени от партията "Закон и справедливост" на Ярослав Качински, който спечели изборите от октомври миналата година и разполага с мнозинство в парламента.

Против тях се обявиха всички опозиционни партии, които смятат, че новите решения ще доведат до политизация на работата на прокуратурата.

Полската прокуратура получи независимост от министерството на правосъдието през 2009 г., отбелязва ТАСС.

По-рано този месец Европейскта комисия да предприеме първата от трите стъпки по процедурата срещу Полша за отнемане на правото й на глас в Съвета на ЕС заради два спорни закона.

Полският парламент прие, а президентът подписа, закон, който поставя обществените медии под контрола на управляващата консервативна партия, а финансовият министър носи отговорност за назначаването на ръководителите им.

Одобрен бе и закон за контрол над Конституционния съд и дори бе отменен изборът на трима съдии.