В Полша правосъдният министър става и главен прокурор

Парламентът на Полша прие закон, който обединява функциите на главния прокурор и министъра на правосъдието. Текстът бе подкрепен в Сейма и в Сената.

Обратно в новината

Коментари - В Полша правосъдният министър става и главен прокурор | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Работите ясни, без заобикалки и се пести заплатата на главния прокурор. Все пак ако бяха направили президента да е министър на правосъдието и главен прокърор и конституционен съд с един съдия щеше да спестят доста повече и щеше да бъде още по- ясно кой дърпа конците.

Полша твърдо по пътя към фашизма.

Независимостта на прокуратурата в нашите страни е най-големият мит. А може би наистина е по-добре прокурорът да е част от правителството и да се отчита пред избирателите, а не пред мафията.

Тея ужким не се кефят на руснаците ама ги имитират!

Я,какъв е чистичък,пременен и с мацки обграден!

Съдебна система не съществува в Б-я вече 70 години. Изродена работа, както и законите ни. Трябва ни нещо като ЗЗД в по-нов вариант. Поляците добре го направиха и дано успеят.

Трябва да си куку!Това не искат поляците,а политическата номенклатура действа авторитарно!

прочети малко в чуждите сайтове и тогава дрънкай глупости

може да има логика ,но все , пак от кумова срама трябва да има и някаква независима изборна прокурорска група ,която да обвинява членовете на правителството и тем подобни дебелосерковци например

Четете внимателно постовете тук на феновете на полските щуротии. Колкото по-надясно,толкова по-близо да Вишински и Ким Ир Сен

ТРЯБВА да стане и в България

Така ли другарю?Ами да върнем и тоталитарния строй!

Ами ТОЙ е на власт вече втори мандат. Да не мислиш, че ти си го избирал?

Хайде и ние по пътя на Полша.Щом не се получава като в Румъния.И да не се правим на по-католици от папата.

Един дребен с малки мустачки вече се протяга. Наспал се бил вече. Абе кога ще махат виновната?

Ясно и точно, главният прокурор е част от правителството и е подчинен на министър председателя. Така при събрани негодни доказателства от страна на следствието и калпав обвинителен акт, който пада в съда ще се знае че изпълнителната власт е виновна...Я тук големите юристи да обясднят защо следователите, които събират факти и доказателства и прокурорите които са обвинители, какво правят в НЕЗАВИСИМАТА СЪДЕБНА ВЛАСТ, ми тогава да вкарат и адвокатурата там, после всички да плеснат и се претърнат и ще настъпи неземно правно щастие!!!

Нито е ясно,нито е точно,а тоталитарно!Дори в Германия ,която се цитира тук там,гл.прокурор само е назначен от правосъдния министър,без право министъра да се меси в професионалната работа!Но като се има предвид, че морала в Германия и тук са много различни.Тук гл.прокурор се назначава от парламента и е много по удачно по принцип!

Полша върви към политическа диктатура!Жалко,най развитата икономика от Източния блок,може и да се разпадне!Завидяха й!Политически групировки овладяват и не се знае по нататък!

Поляка заслужава такава участ. И той като българина никога не е доволен от нещо. Едно проучване твърдеше че българите и поляците са най големите песимисти. Лошото в Полша е фактът, че католическата църква яко се намесва в политиката и става едно раздаване на вазелини между упрявляващата партия и тях....че забравят да мислят за народа

една от функциите на на съвременната държава е да съблюдава върховенството на закона и да защитава гражданите от престъпниците. За това има прокуратура, подчинена и отчетна на правителството.

Много забавно!Ти в коя държава живееш?А борбата с корупцията по високите етажи кой ще я води?А закона кой ще го пише,яко изобщо някога се напише!

А у нас пък премиерът е и шеф на наркобизнеса!

пределно точно казано!

ТАМ където се СПАЗВАТ ПРАВИЛАТА и ЗАКОНИТЕ,няма значение КОЙ и КАКВО оглавява!?

Поляците са решили, както в САЩ, министърът на правосъдието да изпълнява функциите и на главен прокурор? Защо в САЩ да може, а в Полша не?

Така е било и в България по време на няколко правителства след Освобождението от турско робство. Ох, извинете - СЪЖИТЕЛСТВО.

Я пак прочети как е било!

Първо ,не поляците са решили така,а новата авторитарна партия! Втора,в САЩ забележи, гл.прокурор оглавява министерството,но се назначава от Сената по предложение на президента и на практика следи за спазване на законите и осигуряване на честен и безпристрастен съд!Тоест има разлика,не се назначава служебно,а по друг начин!Пак е изборно!Но дали е ефективно за белите якички,отделен въпрос!Докато в Полша гл.прокурор се избира служебно!

Браво на поляците! Те винаги са били едни от най-добрите юристи. Контрол над Конституционния съд! Това е върхът! А защо да не отпадне КС? За какво ни е? Досега никой не е посочил каква е неговата ефективност у нас. Толкова пари - за нищо

Това че си неграмотен се вижда от самолет!Ограмоти се първо за работата за Конституционния съд за да не се излагаш!

Демокрация означава обществото да се управлява от правителство избрано от свободни избори при многопартийна система. Прокурорите ще защитават чрез обвинения обществения интерес, адвокатите ще защитават обвинените, а независимите съдии трябва да отсъждат присъди и оправдания. Тези съдии трябва да се избират от избори паралелно с изборите за местна власт. Такава реформа трябва да се направи, всичко друго е стани ти да седна аз.

А разделението на властите и "белите якички" къде ги слагаш?

И това е по добро решение отколкото наща система 4-4-2.

деер

Нашата система е добра, ама само паразити си избираме!Нашите закони са пределно ясни и точни, но когато съдията реши ,че слънцето изгрява от запад, никой не му чупи коленете!

деер

Прокурорите са поне 5 пъти по-неуки от съдиите. В полицията пък онези са уникални по тъпотия. Гледам ги в Бургас проверяват личните карти на разни обръснати момченца заради ББ, а въобще не им преминава през акъла, че именно тези гаменчета стават полицаи като завършат...

А в събота и неделя -часпром , може да влиза в съда и да съди!

На това ние му викаме:"В него и хляба, и ножа." Евала за такава демокрация! То към подобно нещо се стреми всеки на власт. И Ердоган, и наш ББ. Само, че успяват само полските отличници, членове на ЕС и Шенген!

точно така!! къде-къде е по-демократично за главен прокурор да се назначи някой като Цаци и да не отговаря пред никой.. по-точно да не отговаря пред народа.

Много неща не са ти ясни, както виждам! Ако си мислиш, че една партия, спечелила изборите представлява народа, то ти бъркаш сегашното време с едно друго, където това положение беше закрепено и в Конституцията в чл.1. Но всички калинки от кохортата на ББ са от това котило! А като гледам възрастта на поляка, то и той е закърмен по онова време с идеи, които претворява и днес успешно в живота, вече като управник!

С подкрепата на САЩ Полша се превръща в гнусна диктатура. Скоро и на други места,и у нас за съжаление.

valentor

нека им на лошите от по-лошите

У нас това не може да стане-представяте ли си юристконсулт като главен прокурор?

Щом ще контролират и Конституционни съд ...за какво им е такъв?

У нас главният прокурор Цацо ди тути Цаци е лично назначен от премиера!

не баш.. консенсус е м/у бойко и делян (а.к.а дпс)

Да ама Бойко Борисов пък оглавява всичко да не мислите ,че Шефа на МВР е Бъчварова или пък Лили Винетката е някава ако е защо сама не си реже лентичките , шеф бил някаквъв друг в енергетиката - глупостти на търкалетата Бойко ще прави хъб , Здравното Министерство щеще ли да се внасят лекраства в разрез с документите и разрешенията след като Бойко каза Игра ама само по Правилата да не са пропуснали да го питат ли се питатате - няма кака . Оня с перуката Земледелското Недуразумение и за Фасо не става та нали за това Бойко и Цецо са често на Килимчето в НАТО и ЦРУ .

През 2015 бюджетът събра 3 млрд. ПОВЕЧЕ от 2014... Събра ги от КРАДЦИТЕ!!!

Браво на поляците. Махат Цацатурата и озъптяват жълтата преса. Това е върховенство на закона.

Единственото, което виждам е, че слагат намордник на пресата и то обществената дето се финансира от парите на данъкоплатците. Ако тя според Вас е жълта преса ....

свършено с демокрацията в Полша, специално след закона за печата, а сега и това. Но, май, демокрацията сега не е на мода, заради бежанците, и ще бъде ругателна дума през 21 век.

Това е пълен абсурд, но без Румен Бахов! Полша беше страната, от където тръгна революцията, а сега е точно обратното - сякаш идва нещо по-лошо от социализЪма. Няма разделение на властите, няма върховенство на закона - сега в Полша, после и в други държави. В България това отдавна си върви. Един път и ние да изпреварим другите държави по нещо:)))

За какво ти е разделение на властите, ако и трите власти са проядени от крадци и кражби? И злоупотребата с парите на данъкоплатци е най-големия бизнес? Най-големите бизнесмени на България са тези, които крадат отхдържавата с помощта на хората във властта...

Главната функция на Прокуратурата, според мен, специално в България, където Крадците и кандидат-крадците в йерархията на държавата са навсякъде, е да бъде АДВОКАТ, ЗАЩИТНИК на парите на държавата! И да преследва тези, които крадат от държавата!

Затова трябва да бъде част от Правителството!

"В Полша правосъдният министър става и главен прокурор." В България главният прокурор става и министър на всички министерства.

Нали уж разделение на властите ? Много странен ход, но щом при техните условия в сегашния момент ще им подобри правосъдието, нека.

Това трябва да стане и в България! Сега, когото и да изберем на власт, не може да се бори с Крадците, които ни съсипват! Защото Крадеца го пазят слугите на Крадеца в Прокуратурата!!!

мисията невъзможна у нас, всичко се прави,само не и това което е необходимо за подобряване на живота ,това няма как да се случи при управлението на герб.....

да дойде ?? аз викам да внесем от запада кадри !

stan_posta@

Нали внесохме ? Де що има главен банкер или генерален директор на голям завод все ломоти на развален български. И нещо да се оправи ? Дават смешни заплати, крият печалбата и я изнасят, големи "кадри", няма що !

Леко диктаторче е брат Качински.

Това тук няма да стане, щото целта е съдебната власт да е зависима и да извива ръцете на изпълнителната, и така докато не остане нито един човек по тези земи

запил !!! значи според теб ако при нас това стане и прокуратурата кадрува от правителството това би намалило зависимостта на съда ?? а бе нали прокурорите трябва да разследват дори и съдиите ,не стига ,че правителството ще взема рушвети но вече ще решава и кой неудобен съдия да разлседва !!

Въм всяка цивилизована държава трябва да е така, включително и в България. Трябва да има политическа отговорност, а не както тука пълна безотговорност.

ако министъра е шеф на прокуратурата как същата би разследвала висшите етажи да администрацията а дори и членове на правителството ?? за това ес трябва да стане федерация за да не могат разни местни политици/партии да прокарват антидемократични закони !!

а като не е като сега, да не би да ги разследва ... обаче като дойде опозицията на власт и си сложи техния министър, дали тогава няма да разследва предишните ? и като прокурора е държавния обвинител, защо правителството да не си избира собствен адвокат, както всеки един от нас ? На мен и теб не ти назначават адвокат със 7 годишен мандат без право на смяна

гарван гарвану око не вади !!! щели да разследват предишните-ами нали после пак ще се завъртят на изборите !! а не давай за пример как е при нас защото от 9 години ни говорят да си реформираме съда и прокуратурата . защо даваш нашите за еталон ??

Наскоро по времето на баскетболния мач между Полша и Германия поляците опънаха огромен плакат: ПАЗЕТЕ ЖЕНИТЕ СИ А НЕ НАШАТА ДЕМОКРАЦИЯ !

поляците показват, че само един винаги управлява това се вижда във всички държави, останалото е намиране на места и заплати за наши хора. 2016 г е година на ЦИНИЧНАТА ИСТИНА - НАВСЯКЪДЕ ПО СВЕТА

Както се вижда полската прокуратура се готви да стане за смях. Наред е после да сложат за министър и председателят на техния върховен съд. Всъщност нашият председател на ВКС вече даде заявка за министерско кресло, без да вижда как го употребяват за отмъщение заради пречуканата КТБ.

Творите история! Светът вазе гледа! Първо законите в Украина с министерството на пропагандата и тем подобни. Сега и вие! Интересто какво котило накрая ще се пръкне да управлява света?!

Ей тия надцакаха нашите. Само да не се сети Бойко и той да го направи. По лесно контролиране на прокуратура няма.

В повечето демократични държави прокуратурата (обвинението) е част от изпълнителната власт и отговаря пред суверена (народа) чрез избори. Проблем е отговорността на независимият (от другите власти) съд пред суверена- има различни решения...

P.S. "Независимата" прокуратура е Сталинско творение (Вишински) и в тоталитарните държави има някои от функциите на съдебна власт -бързи производства по маловажни (битови) въпроси.

кажеш , че прокуратурата ще се самосезира и да започне разследване към назначаващият я орган -напр. членове на правителството ?? ами нали този прокурор вече ще е безработен само като си го помисли !!