Влакът се намира на територията на Валбжих в Югозападна Полша, заяви на пресконференция заместник-кметът на града Зигмунт Новачик, цитиран от Франс прес и БТА.

Той обаче не пожела да даде повече подробности.

"Мястото се пази в тайна", допълни Новачик.

Той предпочете да не споменава за "влак", а за "находка", която принадлежи на полската държава в съответствие със споразуменията, сключени с Германия.

Новината за откриването на влака подхрани отново спекулациите за загадката, свързана с влакове, за които се смята, че са превозвали нацистки съкровища и са изчезнали в района в края на Втората световна война.

Ярослав Шмелевски, юридически съветник на двамата откриватели, пожелали анонимност, отбеляза, че те са информирали официално местната и централната власт и описали параметрите на находката си, за която се смята, че е блиндирана влакова композиция, дълга 120-150 метра.

"Сега чакаме намесата на компетентните държавни инстанции, за да се изследва находката", поясни Шмелевски, който също отказа да даде повече подробности.

Полякът и германецът обявиха, че ще разкрият къде се намира влакът, ако получат 10% от стойността на богатствата. Полските власти обаче са категорични, че намереното богатство - независимо от неговата стойност - принадлежи на полската държава.

Освен това полското правителство предупреди търсачите на съкровища, че предполагаемият "нацистки влак" може да е миниран, предаде Франс прес.

"Във влака, за който съм убеден, че действително съществува, може да има опасни материали от епохата на Втората световна война", заяви експертът от министерството на културата и националното наследство Пьотър Зуховски.

След публикуването на информации за откриването на "влака със злато" в района на Валбжих, се наблюдава трескава дейност сред търсачите на съкровища. Призовавам да се преустановят всички изследвания до приключването на официалната процедура, която цели да се гарантира сигурността на находката."

Подземният нацистки комлекс, познат под името Ризе, е бил изграден в близост до Валбжих през Втората световна война. В тунелите той е бил неуязвим за бомбардировките на съюзническата авиация.