След срещата си във Варшава с президента на Полша Анджей Дуда Тръмп каза, че полската армия помага за обучаването на иракските специални сили и извършва разузнавателни мисии, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Американският лидер отбеляза, че полски войници се сражават и работят заедно с американските войски в Ирак и Афганистан и изтъкна, че Полша е една от малкото страни в НАТО, които отделят за отбрана 2 процента от брутния си вътрешен продукт.

От своя страна полският президент Анджей Дуда подчерта необходимостта от засилване на трансатлантическата сигурност и енергийно сътрудничество и призова за дългосрочни доставки на американски втечнен газ.

Тръмп и Дуда обсъдиха важността на американското военно присъствие в Полша. Американският президент благодари на Полша за това, че приема 5000 военнослужещи на САЩ на своя територия и за подкрепата й за НАТО.

"Силният съюз с Полша продължава да има решаващо значение, за да не се стига до конфликт и за да гарантира, че Европа никога повече няма да бъде опустошена от война между великите сили", каза Тръмп, като подчерта важността на НАТО за Източна Европа в момент, когато Русия дестабилизира региона.

"Ние се оценяваме взаимно като верни партньори, които си сътрудничат в редица области, в частност в сигурността и НАТО", каза Дуда на общата пресконференция с Тръмп.

"Разговаряхме за присъствието на американски войски в Полша, за укрепването на сигурността в нашата част от Европа, източния фланг на НАТО, за ситуацията в областта на сигурността, за Украйна, наближаващите учения "Запад-2017", които ще се състоят в Беларус, разговаряхме за договорите за модернизиране на полската армия, споразумението за покупка на ракети "Пейтриът", осъществяването на проекта "Висла", заяви полският президент.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп отправи към Русия редки за него критики, определяйки поведението й като дестабилизиращо.

На пресконференция във Варшава преди утрешната си среща с руския президент Владимир Путин на форума на Г-20 в Хамбург Тръмп заяви, че САЩ работят със съюзниците си, за да се противопоставят "на действията на Русия и дестабилизиращото й поведение".

САЩ възнамеряват изцяло да изпълняват задълженията си в рамките на НАТО и продължават да смятат взаимодействието с партньорите от алианса "за критично важно за сдържане на конфликти и предотвратяване на войни между големи държави".