Това съобщи на пресконференция градският прокурор на София Николай Кокинов. Той добави, че до края на следващата седмица се очаква да е готова експертизата, която да покаже дали записаните разговори на Танов със Симеон Дянков и Владислав Горанов са от СРС-та или не.

"Ако се установи обаче, че разговорите са предмет на частен разговор, тогава може да се говори за оклеветяване и нарушаване на конституционните права", заяви  магистратът, цитиран от БТА.

Прокуратурата ще изяснява и дали разговорите на Танов с Менда Стоянова и Искра Фидосова са предмет на СРС или не.

Междувременно вътрешният министър Цветан Цветанов отказа да коментира пред журналисти факта, че в СГП няма досъдебно производство срещу Танов и не е правено искане за неговото подслушване.
Нека прокуратурата се произнесе, след като приключи проверката, която са назначили, каза Цветанов. Сега можем да говорим само за възможни хипотези - изтичане на информация, частно подслушване, манипулация на разговори, които бяха пуснати в публичното пространство, допълни той.

Като цяло през 2010 г. СГП е поискала 2214 пъти прилагане на СРС, като само по 507 от тях са изготвени доказателствени средства. За сравнение - през 2009 г. исканите СРС са малко под 1500, а тези, които са станали веществени доказателства, са малко над 300.
Притеснен съм, че се разчита основно на СРС, съдейки по видимия им ръст, коментира градският прокурор и изрази мнение, че от друга страна се е увеличил броят на доказателствата, придобити с този способ.

Цветан Цветанов пък съобщи, че е разпоредил цялостна проверка на исканията за СРС, постъпили в прокуратурата от МВР и за това колко са осъществени за периода от 2007 до 2010 г.
Целта е да се направи съпоставка на процента на уличаване, като в графите, които са за МВР, ДАНС и прокуратурата, ще има вътрешно разделение за лица и искания, каза министърът.

Преди два месеца при изработването на държавния бюджет опозицията обвини управляващите, че дават 100 млн. лв. за подслушване, а парите за култура са значително по-малко, припомня "Сега". Премиерът Бойко Борисов и Цветан Цветанов контрираха, че за използване на СРС отиват 20-25 млн. лв. годишно. Бившият секретар на МВР Николай Радулов обаче обясни пред БНТ преди дни, че 25 млн. лв. отиват само за техническото обезпечаване на СРС-тата, сумата набъбвала, като се сложат заплатите на хората, които се занимават с това. Единствената официална сума за СРС бе дадена преди 2 г. от парламентарна комисия - 100 млн. лв. за две години.