Това съобщи в личния си профил във Фейсбук преподавателят в Софийския университет Филип Петров. 

"Освен многобройните си трудове, които няма как да изброявам, защото и не познавам в детайли, това с което ще бъде запомнен завинаги е превода на Мартин Хайдегер "Битие и време" на български език. Който е чел нещо от Хайдегер ще знае, че това не е някаква обикновена техническа задача на човек, който познава езика - това е епичен труд сам по себе си. Мир на праха му", написа Петров. 

По негова информация причина за смъртта на проф. Зашев са травми от побой в Борисовата градина, без подробности за инцидента.

Впоследствие Петров поясни пред Webcafe.bg, че е разбрал от близки за това, че професорът е приет в болница на 1 февруари с хематом, но информацията за евентуален побой не е потвърдена от първа ръка.

От СДВР съобщиха, че Първо районно в столицата, което отговаря за района на градината, не е получаван сигнал за побой над лице с имената на проф. Зашев.

От пресцентъра на Софийския университет съобщиха, че има информация от колеги на проф. Зашев за подобен случай в Борисовата градина, който се е случил преди около година.

Проф. Димитър Зашев е роден на 31 юли 1948 г. в София. Завършва Философия в СУ "Св. Климент Охридски" и защитава докторска теза по История на философията в Лайпцигския университет. Преподавател е в катедра "Културология" на СУ, както и в Националната художествена академия по История на естетиката. Автор е на десетки публикации, две философски книги и две стихосбирки.