Решението на ПГ на ГЕРБ е мотивирано от издигането на кандидатурата на Димитров за кмет на Пловдив въпреки официално издигнатата от партията кандидатура на Иван Тотев за следващ кметски мандат, съобщават от партията.

Иван Тотев е единствената номинация за кмет на Пловдив, която е издигната от всички районни организации на ГЕРБ в Пловдив по време на номинационните събрания, и е утвърдена от Изпълнителната комисия на партията. Според ПГ на ГЕРБ действията на Здравко Димитров противоречат на ценностите и морала, изградени в ГЕРБ.

ПГ на ГЕРБ призовава Здравко Димитров да напусне и Народното събрание, тъй като е избран с листата и от избирателите на ПП ГЕРБ, а не от инициативен комитет.

Седем бизнесмени, общественици и интелектуалци са подготвили кандидатурата на Димитров като независим кандидат-кмет на Пловдив, предаде БНР.

Преди месец той подаде оставка като координатор на ГЕРБ Пловдив-област в знак на несъгласие с кадруването в областните структури на партията и намесата на депутата Методи Андреев, който не е член на ГЕРБ.

Здравко Димитров бе последователно кмет на пловдивския район "Западен" и областен управител на Пловдив.

На последната си длъжност той влезе в остър спор с кмета Иван Тотев два пъти.

Цветанов: Нарушил е партийната дисциплина

Решението на изключения от ПГ на ГЕРБ Здравко Димитров да се кандидатира за кмет на Пловдив било лично.

Това е личен избор на Здравко Димитров, обясни пред журналисти в парламента председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов причините, довели до изключването на народния представител от депутатските партийни редици.

Димитров е заявил пред колегите си, че ще се съобрази с всички решения, обясни Цветанов, но не знаел защо не го е направил, нарушавайки партийната дисциплина и приемайки да участва в кметската надпревара за Пловдив от името на инициативен комитет.