Пред БНТ Антон Кутев заяви следното:

“Трябва да си зададем въпрос, кои са тези хора на протестите. Ние говорим за умните, за образованите, за по-заможните в София, да де, но нали техните данъци искаме да вдигаме. Много ясно сме заявили, че с отмяната на плоския данък, доходите на хората с 4000-5000 лв. ще намалеят, тъй като данъците ще се вдигат. Това е форма на класова борба."

Кутев припомни как Бойко Борисов толкова време не е вдигнал майчинските, защото не знаел как.

"Той казваше, че няма пари за пенсии, защо тогава не направи така, че да преразпредели общественото богатство. Държавата взема от тези с по-високи доходи, за да даде на тези с по-ниски доходи", коментира Кутев.

В БСП настояват да се въведе прогресивното облагане, но ДПС са категорично за запазване на плоския данък. Позицията на премиера Пламен Орешарски и на финансовия министър Петър Чобанов засега клони към запазване на данъчната система.

Енергийните интереси

Антон Кутев продължи с анализа си, свързан с интересите:

“Второто нещо е това, което направихме в енергетиката. Основен закон е законът за преразпределение на енергийния микс (Законът за енергетиката - б.р.). Разбира се, че ще отнесем много критики. Засегнат е много голям частен интерес. Цените ще намалеят, частният интерес реагира. Реагира през участие в протести или с подкрепа на протестите. Тук става дума за чиста проба класова битка.“

В обръщението си към нацията от вчера председателят на парламента Михаил Миков също заподозря големите играчи в енергетиката в подклаждане на напрежението пред парламента.