"Става дума за микрохирургия и през цялото време с проф. Роберт Шмидхамер работихме под микроскоп", поясни доц. Маргарита Кътева, цитирана от БГНЕС. "При травмата, причинена при катастрофа с мотор, е бил изтръгнат мишничният нервен сплит на дясната ръка на 30-годишен мъж. Без него, ръката виси безжизнена и нефункционална", поясни доц. Кътева.

По време на операцията е направена реконструкция на изтръгнатите нерви, взети са автотранспланти от двата крака на пациента. За мъжа предстои 5 години възстановителен период. Като след около година и половина му предстои друга операция - мускулни транспозиции.

Тъй като такава операция се прави за първи път в България, тя не е включена в пакета на здравно - осигурителната каса. Всъщност проф. Роберт Шмидхамер прави огромен жест, подарък на УМБАЛСМ "Пирогов", лично на доц. Кътева и на младия пациент. За информация, в Клиниката по периферна нервна реконструкция - "Милезе център", във Виена, Австрия, подобна операция струва 30 000 евро.

Според проф. Шмидхамер подобна тежка травма се среща 1:1000. Целта на доц. Кътева, която оперира във виенския център с проф. Шмидхамер и проф. Милезе, създателят на този вид хирургия, е тези операции да се правят и у нас. Чрез тях може да се помага на деца, с вродени малформации.