Новината заместник-министърът съобщи във видеопослание, качено в сайта ЮТюб. "Аз, инженер Абдо Хусамедин, заместник-министър на петрола обявявам, че подавам оставка. Присъединявам се към революцията на народа, който отхвърля несправедливостта и бруталната кампания на режима", уверява заместник-министърът в посланието си, цитирано от БТА.

От началото на бунта в Сирия това е най-високопоставеният държавен служител, който преминава на страната на опозицията. Клипът е заснет от активист на име Рами. Той е качил видеото в сайта за видеобмен. В Бейрут пред Франс прес Рами подчерта, че сирийската опозиция е помогнала за организацията на бягството на заместник-министъра.
Активистът не поясни къде е било заснето видеото.

В посланието бившият член на кабинета критикува остро Русия и Китай, обвинявайки техните правителства, че не са приятели на сирийския народ, а партньори на убийците на сирийците. Чиновникът подчертава, че е служил на сирийското правителство 33 години и не иска да приключва живота си в служба на един престъпен режим.

"Ето защо тръгнах по правия път, знаейки, че този режим ще изгори дома ми, ще преследва семейството ми, ще изфабрикува лъжи", казва бившият заместник-министър и призовава други членове на кабинета да последват примера му.