Кога ще стане реално увеличението на пенсиите ще е ясно, когато са готови анализите на финансовото министерство и Националния осигурителен институт, каза още Младенов. До края на месеца предстои заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество, на което ще бъдат разгледани всички параметри.

Министърът заяви още, че повишението ще компенсира инфлацията от последните три години. Той припомни, че предстои увеличение и на минималната работна заплата от януари 2013, която ще се вдигне от 290 на 310 лв. За целия мандат на правителството увеличението на минималната заплата ще бъде със 70 лева.

В неделя председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова заяви, че повишението на пенсиите най-вероятно ще е от 1 април 2013 г., а не от началото на годината, както би било най-добре, защото "това е максималното, което може да се направи". Тя смята, че процентът на увеличението ще е малко под 10 на сто, като ще се покрие инфлацията от средата на 2009 г., следващите две и прогнозираната за 2012 г.

В понеделник финансовият министър Симеон Дянков обаче каза, че индексирането на пенсиите ще е от началото на 2013 г., цитира го "Труд".

Увеличението на пенсиите и заплатите ще дойде от увеличените приходи в бюджета. Само за пенсии са необходими около 800 млн. лв., изчисли Менда Стоянова.

Увеличаването на доходите е основен приоритет в бюджета за 2013 година, каза преди дни Дянков. Затова е необходим огромен фискален ресурс, но смятам, че ще успеем да го съберем, уверен е той.

Предложиха радикален поврат

Минималната работна заплата трябва да стане 1000 лева или 500 евро, а дъното за пенсиите да е не по-ниско от 500 лева, за да се изравним с най-зле платените държави в Европа. Това предложи днес председателят на "Атака" Волен Сидеров на първата пресконференция за есенния сезон в централата на партията, предаде БТА.
Сидеров посочи, че в момента заплащането на труда в България е над 10 пъти по-ниско от средното за Европа.
"Без такъв радикален поврат в доходите, ние смятаме, че е невъзможно и нелепо да се говори за каквито и да било реформи, придвижвания на България в ЕС и привеждане на европейски норми и принципи. С аборигенски доходи не може да бъдеш член на Европейски съюз", заяви Сидеров.