Това казва вицепремиерът Симеон Дянков в интервю за "Стандарт". "Ако авансовите разплащания (по европроектите - бел. ред.) са големи – от една страна е добре, защото означава, че вървят проектите, но, от друга, временно ще ни вкарат в дефицит", посочва той.

По думите му още през септември България, преди другите страни от ЕС, си е дала заявката в Брюксел за плащанията по европроекти и не се очаква да има проблем парите да бъдат получени до 10 декември. Заради мекото време обаче строителството на "Струма" и на "Тракия" вървяло по-бързо от очакваното, което щяло да наложи авансови плащания от бюджета. Общо сумата била за 160-180 млн. евро. Тя предстои да се заяви пред Брюксел, защото не е била предвидена.

Затова ще се наложи да извадим непредвидени средства от бюджета, което може да ни вкара временно в дефицит, обясни вицепремиерът. Той призна, че е против раздаването на коледни добавки и 13-та заплата. 50-100 лв. за празника няма да решат проблемите кардинално, допълва министърът.

Заради срива в преговорите за бюджета на ЕС за 2012 г. България заедно с други страни до последно няма да има яснота какви средства за вече направени разходи ще й бъдат възстановени. Това засяга дефицита по консолидираната фискална програма и възможността за осигуряване на допълнителни средства за възрастните за Коледа, съобщи и вестник "Сега".

Проблемът се дължи на пропуск в механизмите на европейския бюджет, заради който страната може да не получи чакащи плащания. След провала на преговорите по евробюджета, не бе уважена и заявката на еврокомисията за допълнителни 8.9 млрд. евро. За България това означава, че не е ясна съдбата на над 400 млн. евро, за които се чака да бъдат възстановени от Брюксел.
Според Дянков обаче тази информация е некоректна и единствената причина да няма добавки ще е по-бързото строителство на магистралите. В началото на тази седмица са пристигнали  първите 153 млн. евро от 400-те милиона евро, казва още той в интервюто.

Междувременно председателят на КНСБ Пламен Димитров съобщи, че сметките на синдаката сочат, че за коледни добавки за пенсионерите са необходими допълнителнителни около 60 милиона лева. Според него пенсионерите с минимални пенсии трябва да получат по 50 лева за Коледа, а тези с пенсии до 400 лева - по 20 лева. Той смята, че средства могат да се осигурят, тъй като по думите му в края на октомври бюджетът е с 200 милиона лева на плюс