Това заяви министърът на регионалното развитие и благоустройството в оставка Лиляна Павлова на пресконференция за отчет на дейността на ведомството, цитирана от БТА и "Фокус".

Според представените данни за периода юли 2005 г. - юли 2009 година по време на управлението на предишното правителство са построени точно 826.4 км нови пътища. От юли 2009 г. до днес са построени 1609 км.

По думите на Павлова постигнатото до тук може да бъде добро начало, което в духа на приемственост да бъде продължено от служебния кабинет, и довършено от следващото правителство. Тя каза още, че отчетът за работата на ведомството ще бъде представен не само пред журналисти днес, но и утре на новия служебен министър.

Министърът в оставка допълни, че има два закона, за които съжалява, че не са минали в това Народно събрание - този за водите, с който се поставя началото на пълна реформа на управлението на водния сектор и се регулира управлението на язовирите. "Следващото правителство трябва да продължи започнатата реформа във ВиК сектора, за да може България да спре да пилее вода", категорична бе Лиляна Павлова.

Според нея - първи приоритет трябва да е достъпът до питейна вода.
„20 области в страната продължават да бъдат в режим на водата, което не е нормално и трябва да се промени”, коментира още тя.

Вторият закон е този за кадастъра и имотния регистър. С промените в него се облекчават процесите и има свободен достъп до кадастралните карти, отбеляза Павлова. Тя изрази надежда проектозаконите да бъдат разгледани от следващия парламент.

По-рано днес Лиляна Павлова инспектира пътя Сарафово-Поморие. Ръководителят на обекта от фирмата изпълнител "Трейс Слънчев бряг" е уверил министъра, че до началото на туристическия сезон пътят ще бъде пуснат в експлоатация. Павлова е получила обещанието, че строителят ще работи с пълна мобилизация, така че обектът да се предаде навреме.

Разширението на пътя започна през лятото на миналата година, като целта е още 3 км да се разширят до 4 ленти спрямо сегашните две, посочват от пресцентъра на МРРБ. Инвестицията е на стойност 5,5 млн. лв. и е осигурена от държавния бюджет.

Регионалният министър провери и как върви работата по лот 4 на магистрала "Тракия" край пътния възел до село Зимница.

"Извършената работа по лот 4 на автоматистрала "Тракия" е средно около 75 процента, при мобилизация на строителите до края на май или началото на юни тя може да бъде завършена. Работи се за доизграждането на трасе от 33 км. Върху него са построени 35 пътни съоръжения, от които две са недовършени, но и те са почти готови. Напълно са завършени други 16 км от началото на магистралата", допълни Павлова и посочи ударната работа на строителите при полагането на асфалт в този участък на пътя.
 
По отношение на финансовите взаимоотношения между главния изпълнител сдружение "Тракия IV" и фирмите-подизпълнители, Лиляна Павлова каза, че след приключването на преговорите с финансиращите институции, сдружението е получило необходимите оборотни средства, с които е започнало разплащането с наетите фирми.

"Свършеното от нас е видимо и може с гордост да го показваме, работили сме така, че да не се срамуваме. Агенция "Пътна инфраструктура" ще продължи да следи качеството на изпълнението", заяви Павлова.