Вчера тя самата подаде оставка заради "създаденото напрежение около грешно заложения план за събираемостта на осигурителните вноски" след среща с ПГ на ГЕРБ.

Депутатите днес я освободиха с 93 гласа "за", 34 - "против" и 10 - въздържали се, предаде БТА. Изцяло за оставката на Митрева беше ПГ на ГЕРБ, ДПС - против. От левицата също бяха против освобождаването на управителя на НОИ , но имаше и въздържали се. Синята коалиция и "Атака" бяха "за" нейната оставка, но и при тях имаше депутати, които се въздържаха при гласуването.
По време на дебатите преди гласуването опозицията заподозря силен политически натиск тя да се оттегли от поста.

От парламентарната трибуна Христина Митрева за пореден път декларира, че не приема обвиненията за лошо управление и за подвеждане при съставяне бюджета на института в приходната му част.
Аз ще си отида с достойнство, но искам тази институция да продължи да работи достойно, заяви Митрева и упрекна политиците, че нито веднъж не е изслушана - нито в социална комисия , нито от политическите парите за управлението на НОИ. Ако го бяхте направили, щяхте да чуете повече неща, подчерта тя.

Осигурителният институт изпълнява финансовата и социалната политика, наблегна Митрева, а не ги прави той. Тя обясни, че въпросът не е до нейната оставка, а до желанието й да защити колегите си, които са професионалисти. По думите й, от 13 години прави бюджетите на НОИ като експерт, но досега не е имало оплаквания по него, от два месеца обаче работата на осигурителния институт е блокирана, защото неговият управител е изолиран от министерствата на финансите и на социалната политика.

Тя припомни, че откакто осигуряването е под нейно управление са разкрити 17 млн. лв. от фалшиви болнични, спестени са пари на държавата, предприети са мерки за дисциплиниране на некоректните работодатели, работи се с представителите на пенсионерските организации.

На излизане от парламента Митрева не пожела да отговаря на въпроси на медиите и каза само: „В 11 часа е пресконференцията в НОИ и това е последната ми изява пред медиите”.

На снощното си заседание Изпълнителната комисия на ГЕРБ не е обсъждала имена на кандидати за нов управител на НОИ, предаде БТА, като се позова на членове на комисията.