Какво означава - че тя поема някаква вина, за какво, като няма вина в тази ситуация, добави той. Според него на следващото заседание на коалиционния съвет в началото на другата седмица въпросът ще бъде окончателно решен.

"Тя направи прибързан акт да подаде оставка в знак да поеме отговорност за нещо, за което не носи такава. По закон тя няма възможности да контролира такава сделка“, посочи той. "Не виждам защо Теменужка Петкова трябва да бъде жертвана“, коментира Красимир Каракачанов.

Според Каракачанов държавата може да закупи и сто процента от активите на дружеството у нас. Все пак той посъветва медиите да направят справка кой и кога е продал енергоразпределителните дружества у нас.

Вижте печалбата на ЧЕЗ - само на година е 100 млн. лв., вижте за колко пари са купили 40 процента от енергоразпределителната мрежа на България, на всичко отгоре водят и дела срещу страната ни, и ще прецените дали държавата трябваше да продава този монопол, коментира още той.

По думите му, зад красивия параван "пазарна икономика" и лозунга "държавата е лош стопанин" сме подарили "кокошката, която снася златни яйца, по времето на Сакскобургготски и ДПС, и сега се чудим какво да правим".

Патриотите предлагат повече правомощия на КЕВР

"Обединени патриоти" предлагат повече правомощия на КЕВР при продажбата на над 20 на сто от активите в структуроопределящи фирми в енергетиката.

С промяната в Закона за енергетиката, с автор Искрен Веселинов, днес ще бъдат запознати коалиционните партньори от ГЕРБ и е възможно още другата седмица тя да бъде гласувана.

С текста се дава ново правомощие на КЕВР - да одобрява всички сделки по разпореждане с дялови акции на търговски дружества, лицензирани за пренос, съответно - за разпределение на електрическа, топлинна и газова енергия, обясни пред медиите Веселинов.

Това, подчерта той, е важната инфраструктура, която гарантира сигурността на доставките до крайния клиент, елемент от националната сигурност и предмет на обследването на регулатора с помощта и на други държавни органи.

КЕВР ще иска при нужда и становище от ДАНС, като на базата на всичко това и преценка доколко новият собственик е способен да обезпечи съществуването, развитието и инвестициите на дружеството, ще решава дали да одобри прехвърлянето на дяловете, акциите.

Целта е държавата при подобни сделки, които са свързани с продажбата на над 20 на сто от активите в структуроопределящи фирми в енергетиката, да има контролен механизъм какво се продава, как тече целият процес, допълни вицепремиерът Красимир Каракачанов.

Ако поправката бъде приета идната седмица, ще може да бъде приложена и към сделката за ЧЕЗ, тъй като имаме подписан договор, но нямаме джиросване на акциите, разясни Искрен Веселинов.