Депутатите приеха на второ четене допълнение в Кодекса на труда, което влиза в сила от 1 януари 2014 г.

Сега действащото законодателство не предвижда ползването на майчинство за осиновено дете след 2-годишната му възраст.  Аргументът на вносителите от левицата е, че ще се стимулира осиновяването на по-големи деца, а за времето на отпуска детето ще се адаптира в семейната среда. Изчисленията сочат, че това би струвало годишно малко над 1 млн.лв.

Работничка или служителка, която осинови дете, навършило 2-годишна възраст при условията на пълно осиновяване, има право на отпуск за период от 365 дни от деня на предаването на детето за осиновяване, но не по-късно от навършване на петгодишната му възраст, приеха депутатите, предаде БТА.

След изтичане на шест месеца, от деня на предаване на детето за осиновяване, отпускът може да бъде прехвърлен на бащата-осиновител.

Отпускът не се ползва, когато детето посещава детско заведение, включително детска ясла или учебно заведение.

Право на едногодишен отпуск ще има и работник или служител в случаите, когато сам е осиновил детето.

Светлана Ангелова от ГЕРБ посочи, че не всички осиновители в България ще могат да се възползват от този отпуск. Хората, които осиновяват по-големи деца, нима нямат нужда от отпуск за адаптация, попита тя.

Георги Гьоков от Коалиция за България отхвърли обвиненията в дискриминация. и допълни, че ГЕРБ не са направили предложения за подобряване на текстовете.

Със законопроекта се правят и промени в Кодекса за социалното осигуряване. Осигуреното за общо заболяване и майчинство лице, което има 12 месеца осигурителен стаж като осигурено за този риск и ползва отпуск при осиновяване на дете от две- до петгодишна възраст, има право на обезщетение за срок от 365 дни, но не по-късно от навършване на петгодишната му възраст.

Дневното парично обезщетение се определя в размер на 90% от среднодневното брутно трудово възнаграждение или среднодневния осигурителен доход, върху който са внесени или дължими осигурителни вноски, а за самоосигуряващите се лица - внесени осигурителни вноски за общо заболяване и майчинство, за период от 24 календарни месеца назад.

Светлана Ангелова отбеляза, че тези разходи не са предвидени в бюджета на Държавното обществено осигуряване за 2014 г.
"Откъде ще ги вземете тези пари", попита тя.

От управляващите отговориха, че средствата ще бъдат заложени с предложение между първо и второ четене на Закона за държавния бюджет.