Той уточни, че тази идея най-напред трябва да бъде обсъдена от експерти и да се прецени ефектът от нея. Вчера БСП поиска таванът, над който не се дължат осигуровки, да стане 3000 лв.

1.4 млн. работещи в страната ще бъдат засегнати от увеличението на минималните осигурителни прагове, които вече са договорени за 57 от общо 85 икономически дейности в страната. Средното увеличение за тях е около 4.4%, което според Младенов не би трябвало да се отрази негативно на работодателите и не бива да се стига до освобождаване на служители, каквито предупреждения се появиха.

По закон таванът на пенсиите не може да бъде увеличен, без да се повиши максималният осигурителен праг. Това обаче ще засегне доходите на малко над 100 хил. българи, които се осигуряват на максималния осигурителен доход и получават заплати над 2 хил. лева.

Министърът обеща, че от 2013 г. ще има увеличение на абсолютно всички пенсии, а не само на най-ниските, каквито варианти се обсъждаха. Принципът на социалното осигуряване е, че когато има увеличение, то трябва да е с еднакъв процент за всички.

На въпрос как това ще се случи с максималните пенсии, при положение, че техният размер е обвързан с размера на максималния осигурителен праг, Младенов отговори, че след като се увеличават всички пенсии, това ще засегне и максималните. Така той избегна отговора на въпроса дали ще се промени таванът на пенсиите, който е 700 лв. По данни на Националния осигурителен институт с тавана на пенсиите над 45 000 пенсионери получават по-ниски пенсии от това, което им се полага

Има предложения за увеличение от синдикатите, но трябва да видим какви са ползите, ако се направи това, и с колко, заключи Младенов.Той  уточни, че от началото на 2013 г. ръстът на пенсиите ще бъде минимум със 7.6%, както вече обеща финансовият министър Симеон Дянков. Има по-добро изпълнение на приходите в НОИ, а това ни дава възможност да увеличим и пенсиите догодина, обясни Младенов.

Вчера от БСП поискаха и допълнителна еднократна компенсация за пенсионерите в размер на 150 лв. и индексирането им с 11%.