Това е включено в общ пакет от мерки за усъвършенстване на пенсионната система, договорени между синдикатите и работодателските организации след повече от три часа дебати в сряда. Новите предложения ще бъдат представени на правителството. 

Постигнахме съгласие, че трябва да се прилага последователно и едновременно да се осъвременяват всички пенсии, а не само на най-ниските, съобщи на пресконференция след края на срещата президентът на КНСБ Пламен Димитров, предаде БТА.
Механизмът, по който това ще стане предстои да бъде уточнен на експертно ниво.
Единодушие е постигнато и по предложението на работодателите държавните служители сами да си плащат осигуровките. Съгласие има и по това всяка година стаж да е с по-голяма тежест при формулата за пенсиониране.

И двете страни са категорични, че трябва да отпадне алинея 6 от чл. 4 на Кодекса за социално осигуряване, която дава възможност на определени групи лица, на които е отпусната пенсия, да се осигуряват по свое желание.
На практика тази алинея дава възможност на лицата, упражняващи свободна професия, занаятчиите, едноличните търговци, собственици или съдружници в търговски дружества, регистрираните земеделски производители и тютюнопроизводители, ако получават пенсия, дори и тя да е наследствена или инвалидна, да не се осигуряват, предаде БГНЕС.
Сред хората, които могат да не плащат осигурителни вноски, ако са едновременно с това и пенсионери, попадат и лицата, които полагат труд без трудово правоотношение и получават месечно възнаграждение равно или над една минимална работна заплата и лицата, полагащи труд без трудово правоотношение, които са осигурени на друго основание.

Синдикатите и работодателските организации се договориха и за криминализирането на укриването на осигурителните и приравняването му с укриването на данъци.
"Става дума за умишлено укриване на осигуровки, т.е. плащане на пари в кеш в сивия сектор в големи размери", обясни Васил Велев от Асоциация на индустриалния капитал в България, цитиран от БНТ.

Синдикатите и работодателите са единни и за промяна в лихвата, която работодателят плаща при забавянето на осигурителните вноски. Те искат лихвата вече да не е фиксирана - 20% както е в момента, а да се плаща законовата лихва, която в момента е основният лихвен процент + 10.

Работодатели и синдикати искат осигурителната вноска в силовите ведомства да се повиши с 15%. "Съгласихме се, че не може да има работещи и осигурени лица, за които да няма пенсионна възраст, както е в силовите ведомства. Трябва да се направи преглед на всички длъжности и професии в тези ведомства за това кои от тях имат право на ранно пенсиониране", обобщи президентът на КНСБ Пламен Димитров.

Получихме съгласие да предложим на изпълнителната власт всички неосигурителни плащания да бъдат изчистени от пенсионната система, съобщи още президентът на КНСБ. Става въпрос за социалните пенсии, вдовишките надбавки и т.н., които трябва да бъдат ясно и конкретно назовани и да бъдат изведени в Бюджет 2013 г.

Окончателният пакет от мерки ще стане факт до февруари. Профсъюзите все още не са сигурни дали ще се върнат в Националния съвет за тристранно сътрудничество. Синдикати и работодатели обаче смятат, че след като са постигнали съгласие помежду си, правителството трябва да приеме предложенията им.

Направените предложения ще бъдат представени писмено на министър-председателя Бойко Борисов.