Министърът участва в среща с работодатели и синдикати, на която присъстваха управителят на НОИ Христина Митрева и изпълнителният директор на Националната агенция за приходите (НАП) Красимир Стефанов, предаде БТА.

Ситуацията в Националния осигурителен институт е изключително драматична, резултатите от приходите от осигурителни вноски за първата половина на годината дават основание да се очакват 206 милиона лева повече дефицит от предвиденото за тази година, посочи Младенов.

Още следващата седмица в Министерския съвет ще се гледат промените в осигурителния кодекс, а парламентът ще ги гласува през септември. 
Министерството на финансите ще предложи през следващата седмица законодателни мерки за увеличаване на приходната част в бюджета на НОИ.

Синдикатите не отстъпват от позицията осигуровките да растат плавно, за да се стабилизира системата, а работодателите смятат, че със законодателни мерки за повишаване на събираемостта на осигуровки е възможно да се покрие дефицитът. Работодатели и синдикати са записали в общата си позиция, че се обединяват около целта да се постигне баланс на общественото осигуряване към 2015 г. - приходите от вноски да покриват разходите по закон.

Социалните партньори искат пенсията на всеки осигурен до 2020 г. да бъде до 65 на сто от неговия личен среден доход за целия осигурителен стаж, както и плавност на мерките.

Преди днешната среща в БСК работодатели заявиха, че са се договорили тази сутрин с премиера осигуровките да не се повишават до края на 2012 г., а криминализирането да се отнася само за укриване на осигуровки, а не за неплащането им. След срещата с премиера в петък синдикатите заявиха, че има съгласие осигуровките да се повишават от следващата година.

Работодателите настояват плавно да растат едновременно и необходимият стаж, и необходимата възраст за пенсиониране. Пред премиерът Борисов те са предложили идеята стажът и възрастта да се увеличават с четири месеца всяка година докато се достигне до повишение с 2 години. Така възрастта за пенсиониране на жените от 60 ще стане 62 години, а за мъжете от 63 на 65 години.

Само увеличаване на осигурителния стаж и възраст, без повишаване на осигуровките, няма да реши проблемите на системата, смята икономическият експерт на КТ "Подкрепа" Владимир Бояджиев. Според бизнесът пари в НОИ могат да дойдат като се вземат мерки включващи: банкови разплащания само до определена сума, плащания на заплати само по банков път, достъп на Националната агенция за приходите до кредитните досиета.

Според бизнеса трябва да има мерки, които да предвиждат "аналогово плащане по браншове", както и намаляване на възможностите за плащания в брой, заплатите да се изплащат само чрез банкови карти. Бизнесът настоява за достъп на НАП до кредитните досиета.
Синдикатите подкрепят всички мерки за повишаване на дисциплината по плащането на осигуровки.

Събирането на социални осигуровки по аналог означава, че ако например за едно и също място в два съседни хотела мениджърите или готвачите получават в пъти различни заплати, те ще могат да бъдат обложени от данъчните по един и същ начин. По този начин според бизнеса ще бъде нанесен удар върху сивата икономика.

Според Младенов основното различие между работодатели и синдикати е размерът на осигурителната вноска в бъдеще.

Всякакво вдигане на който и да е от данъците ще бъде възприето от работодателите и от инвеститорите като лош сигнал, заяви председателят на БТПП Цветан Симеонов пред премиера. По думите му по-добра е позицията на правителството, което обеща да запази нивата на данъци и осигурителни плащания.