Това каза в Пловдив депутатът от Коалиция за България и бивш министър на финансите Пламен Орешарски, цитиран от БТА.

Според него българската икономика ще продължи да се възстановява изключително бавно и реално растежът й ще бъде между едно и 1,5 на сто. По отношение на приходите, заложени в бюджета, той посочи, че за пореден път се наблюдава по-слаба събираемост от достигнатата в предишни периоди, която остава и под равнището на кризисната 2009 година. По думите му това няма да позволи по-активни разходни политики.

По отношение на разходите, за разлика от предишните години, в този бюджет е включена частична индексация на пенсиите и на някои други доходи, което показва, че наближават избори, коментира Пламен Орешарски. По отношение на дълга и дефицита и за следващата година се предвижда дефицитно финансиране в размер на 1,3 на сто от Брутния вътрешен продукт, което в абсолютна сума означава милиард и сто милиона лева нови вътрешни заеми, добави Орешарски.

За четирите години управление на ГЕРБ той прогнозира фискалната позиция на страната да се влоши с около шест милиарда лева, което по думите му означава по-малък резерв и по-висок правителствен дълг. В края на 2013 година се предвижда дългът да се установи около 18 на сто, като в средата на 2009 година той беше 14 процента, обобщи финансистът.

За трите цели години управление - 2010, 2011 и 2012-а ГЕРБ ще направят разходи в размер на 83 милиарда лева, от които пет милиарда лева е сумарният дефицит, при приход 78 милиарда лева, каза Орешарски.

За сравнение той посочи трите цели години управление на "тройната коалиция" - 2006, 2007 и 2008, когато "сумарните разходи бяха 65 милиарда лева - с 18 милиарда по-малко, а приходите - 70 милиарда лева, което показва 5 милиарда лева спестени".

Орешарски добави, че всички твърдения от сега управляващите за прекомерни разходи от предходното правителство не се потвърждават с числа.

Изявлението на Пламен Орешарски бе част от дискусия в Пловдив на тема "Бюджет 2013 - финансова рамка, регионални политики и местна власт". В срещата участваха депутати от КБ, представители на БСП от местната власт и членове на ИС на партията.