Сред тези юридически лица, свързани с руските въоръжени сили и разузнавателни агенции, са големи износители на оръжия като Рособоронекспорт и прочутия концерн "Калашников", предаде Франс прес.

Други компании в черния списък са "МиГ", "Сухой" и "Ижмаш", „Вертолети России“,  посочва ТАСС.

Агенцията отбелязва, че Съединените щати отдавна са наложили санкции на много от тези фирми.

Най-модерните версии на автомат ”Калашников” >>

Най-големите митове за автомат ”Калашников” >>


Ограниченията, които САЩ могат да наложат в рамките на закона за засилване на санкционния режим срещу Русия, са насочени срещу продажбата на високотехнологично оръжие от страна на Москва. Това заяви представител на Държавния департамент по време на брифинг.

Според неговите думи, тези санкции са „насочени против значителни финансови операции с лица от военния и разузнавателния сектор на руското правителство, които включват продажбата на руско високотехнологично оръжие по целия свят“.

Причината за подобна политика от страна на САЩ, заяви дипломатът, е „поведението на Русия“ в контекста на украинската криза, а също така и предполагаемите кибератаки на Москва против американски политически организации.

Отговаряйки на въпрос на кореспондента на ТАСС, представителят на американското външнополитическо ведомство е подчертал, че властите във Вашингтон могат да разширят санкциите.

“Форбс”: Защо санкциите срещу Русия не проработиха?