Нейното име, заедно с тези на още 22 жени, бяха прожектирани върху фасадата на Народното събрание от Българския хелзинкски комитет. Акцията бе по повод дебатите в обществото за Истанбулската конвенция.

В Дир.бг ще ви разкажем истории за жени, подложени на домашно насилие. Някои от тях са се оплаквали на различни институции, но без ефективен резултат.   


Айшегюл Салиева
 

Преди дни жестоко убийство разтресе тихия живот в дуловското село Окорш. След като не могли да открият 67-годишната Айшегюл Салиева, близките й разбили вратата на къщата, където живеела. Там те се натъкнали на страшната картина.

Жената лежала по гръб, мъртва, в една от стаите, с видими следи от насилие. Очевидци казват, че имало белези от нож, а други са сигурни, че е имало изгаряния с котлон и удари. От Апелативната прокуратура във Варна бяха категорични в едно – убийството е станало по особено мъчителен начин и с особена жестокост за жертвата.

Пристигналите на местопрестъплението следствени органи веднага задържали съпруга на жертвата – 69-годишният Джебраим Салиев. И към момента той е привлечен като обвиняем за убийството.

Престъплението се наказва с лишаване от свобода от 15 до 20 години, доживотен затвор или доживотен затвор без замяна, уточниха от прокуратурата. Назначени са експертизи както за убитата жена, така и за убиеца.

Според познати на семейството, мъжът почти винаги бил в нетрезво състояние и имал признаци на психично увреждане. Поради различни причини обаче не е бил освидетелстван от лекар. Айшегюл често се оплаквала в кметството и на близките си от тормоза и побоищата от страна на Джебраим. Тя прекарвала нощите, когато мъжът й е пиян и агресивен, в съседи и познати. Мъжът постоянно търсел пари за алкохол и пропивал пенсията си.

Поради липса на трудов стаж Айшегюл не получавала пенсия, а работела на надник при повикване. Особено тежко станало положението през последните месеци, когато Джебраим "пропил" и финансовата помощ за отопление за зимата.

Хора от село разказват, че семейството се е заселило в Окорш преди малко повече от 10 години. Настанили се в къщата на свой племенник. Имали син, на когото не били биологични родители.

Говорят, че проиграл техния имот на комар. Племенникът им бил откупил дължимото, продал после къщата и ги взел при себе си. Живеел в съседство.

Синът си, обаче Салиеви, не са чували и виждали от години. Не поддържал връзка с тях. Казват, че бил заминал за Германия. По думите на кмета на селото Емилия Кралева, Айшегюл често се е оплаквала от побоищата у дома. Искала да затворят съпруга й в психиатрия.

За насилието и алкохолните му прояви у дома, се говорело в селото, но факт било, че други хора не са се жалвали от него. Не е буйствал спрямо съселяните си.

От прокуратурата в Силистра обявиха пред Дир.бг, че по случая се работи. „Извършителят е задържан, като в момента са назначени редица експертизи. Извършителят на тежкото престъпление е в ареста, тъй като говорим за убийство“, обясниха от прокуратурата.