Между оценка 8 и 9 от Националната агенция по оценяване и акредитация, университетите ще могат да имат 5 процента допълнителен платен прием, а при оценка между 9 и 10 - 10 процента.

От държавата ще се финансира приемът на студенти, които са финалисти в олимпиади и международни състезания.

Намаляването на броя на студентите заради демографския срив е било обсъдено на среща на ръководния екип на МОН с ректорите на висшите училища, предаде БТА.

Заместник-министър Николай Денков е представил статистика за намаляващия брой на завършващи ученици и е аргументирал необходимостта от намаляване на общия обем на приема в университетите.

През учебната 2010-2011 година са завършили 70 500 ученици, а през 2014-2015 година са били 59 000. Това е намаление с 15%. Тази демографската ситуация налага намаляване на приема във висшите училища.

Намаляващите кандидати при постоянен брой субсидирани първокурсници – около 44-45 хил., води до това, че висшите училища приемат студенти с все по-слаба предварителна подготовка, което неизбежно понижава качеството на обучение, посочи проф. Николай Денков преди дни в интервю за в. "Монитор".

Последните 16 години субсидията вървеше с броя студенти и така през годините висшите училища разкриха многобройни неприсъщи за тях специалности, каза професорът. Реализацията на студентите е пряко свързана и с нуждите на икономиката. Ще намалим и дисбаланса, при който от университетите излизат висшисти, от които пазарът на труда няма нужда, посочи още Николай Денков в интервюто.

Една от новостите, които законът въвежда и които висшите училища трябва да изпълнят, е до една година да изработят система за защита и управление на интелектуалната собственост.

Министърът на образованието и науката Меглена Кунева е възложила на Денков до 1 юни да се изработят критерии и оценка на въздействието от промените в Закона за висшето образование за всяко отделно висше училище.

Кунева и ректорите са се обединили около необходимостта следващата им среща да е посветена на финансирането и качеството на висшето образование. Вицепремиерът се е ангажирала да организира редовни срещи с ректорския състав.

Вдигат таксите в Софийския университет

Академичният съвет на Софийския университет "Св. Климент Охридски" на заседание на 2 март ще определи размера на таксите за обучение на студенти за учебната 2016/2017 година в СУ. 

Предложенията предвиждат увеличаване на таксите единствено за новоприети студенти.

Факултетът по медицина и Факултетът по химия и фармация на СУ ще запазят годишните такси в същия размер - 925 лева за специалностите "Медицина" и "Фармация", и 720 лева за специалностите в професионално направление "Здравни грижи".

Предложенията  предвиждат увеличаване на годишните такси за останалите 23 професионални направления, за редовната и задочната форма на обучение.

Най-голямо е предложеното увеличение на годишната такса за задочно обучение в специалност  "Педагогика" - от 115 на 485 лева, и за редовно обучение в специалностите "Право" и "Международни отношения" - от 500 на 739 лева.

Студентските такси в Софийския университет не са увеличавани от 2008 г.