Коментари - 10% платен прием в най-добрите университети | dnes.dir.bg
назад

10% платен прием в най-добрите университети

Университетите ще могат да приемат допълнително студенти срещу заплащане, предвиждат промените в Закона за висшето образование.

Обратно в новината

Коментари - 10% платен прием в най-добрите университети | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Кукувицата започна реформите си! Тази ще съсипе висшето образование, както съсипа и разпродаде и енергетиката!! Дори и със добър успех, пак си плащаш. Съсипаха БЕЗПЛАТНОТО висше образование, сега е на прицел самата възможност за висше образование. Вдигат таксите до някакви безумни висини, достатъчно трудно е за един студент, който иска да учи Международни отношения и е приет със висок успех, да изплаща 500 лв на година, сега вече 750 лв?!!? Откъде ще ги извадят студентите тези пари?!?! Тази политика ще ликвидира висшето образование. Със вдигането на таксите до непосилни висини, тогава пък няма да има кой да си ИЗПЛАЩА висшето образование. Тогава няма да има студенти, което ще доведе до закриването на специалности. И какво става, когато се започне със закриването на специалности?!?! Това е началото на края на българското висше образование. Това е атака срещу бъдещата млада интелегенция, това е и поредната стъпка към абсолютното разоряване и превръщане на България във една бананова република от третия свят!!!

Поне 2500лв/год трябва да е при тези ниски данъци.

Още един пример затова,ч е това правителство НЕ жела да прави реформи!

се вика - късно е либе за китка...

Възпитаниците на соца, ДС и БКП не могат да направят ефеткивни реформи, а само оше повече да съсипват и крадат.

Университет за овчари няма ли да откриват, синът искаше да влиза в техническия но след като Боко каза ИТ специалистите да пасат овце (че много се търсело агнешко по целия свят), го разубедих. А пък нереализиралите се овчари-бакалаври от Овчарския у-т, за тях винаги ще се намери място в редиците на ГЕРБ.

деер

За какво са ни университети? Ето днешният пример - технолог по неорганични и електрохимични производства , а става митничар 1..........

Няма нишо лошо в това, ако за образованието си плаща той, а не останалите данъкоплатци.

Само когато образованието стане изцяло платено, ще стане ясно кои наистина са добрите университети и смислени специалности. После студентски заеми и отчасти субсидиране на отличните студенти. Още по-спешно е държавата и общините да влязат реално в управлението на държавните университети. Докато не се прекрати сега съществуващия университетски феодализъм, узаконен чрез автономията, читаво висше из българско няма да има. Дотук всичко в "риформата" са откровено лобистки поправки и козметика.

И всеки, които си плаща таксите, ще взима успешно диплома. Това ли визираше под платено? То и сега е така.

Една година в университет без държавна субсидия ще ти излезе между 5 и 10хил лв. Колко ще ги хвърлят за нещо, което служи за нищо? Винаги можеш да си купиш диполома от университет от Англия или Америка по логиката ви. Даже дистанционно.

Я пък немам вишу и па се упарвям...:)) Важно е колко акъл имаш, това е важно!

someone

на такава малка страна 2 университета са напълно достатъчни - 1 в северна и един в южна българия. за тези, които печелели олимпияди и били пълни отличници - в университета такива хора бяха едни ограничени зубрачи с много лоши социялни умения, не знаеха как да си намерят приятелка/приятел - което никак не е маловажно, коне с капаци, които мислеха, че диплома с шестици отгоре до долу им гарантира светкавично забогатяване след завършване - не бяха мои тип хора. има много по-голяма нужда от средни специялни училища, които да обучават реално търсени професии, отколко от университети. кои ще готви, кои ще шие, кои ще строи сгради в тази страна? как може всички да стават чиновници? лудост.

Много ти личи, че си ходил в университета (ако изобщо си ходил) само за социални контакти, а не за да научиш нещо.

Страни като Германия имат по-малко висшисти в процентно съотношение от България. Но там има икономика. В България икономика има предимно за "сферата на услугите" - продавачки, работа в хотели, бармани и сервитьори, както и други подобни специалности.

Все реформи се правят и все по-некадърни среднисти и вишисти се бълват. Когато допре реформата до самия преподавател,друга песен се започва. Трябва строга дисциплина и ред не само във вузовете и у-щата,но и в цялата държава. Трябва де се върнат старите наименования-какъв технически университет или бившите ВПИ-та станаха и те университети.С това е видно,че не се повиши качеството.Преподавателите масово пишат тройки,за да не си развалят рахатлъка през септември.Ако има съвестни, с-мата ги убива, защото няма стимули и наказания. Иначе приказки, конференции - "Кучето си лае, керванът си върви"

humfry

"През учебната 2010-2011 година са завършили 70 500 ученици, а през 2014-2015 година са били 59 000. Това е намаление с 15%. Тази демографската ситуация налага намаляване на приема във висшите училища." Според тенденцията за намаляване на нацията, която е факт от 1989 година, през 2018-2019 да очакваме около 40 хиляди завършващи. "Студентските такси в Софийския университет не са увеличавани от 2008 г." И на какво основание, след като няма инфлация, а има дори дефлация? В магазините връщат половината от сметката на касата даже, че няма потребление и с тази дефлация и това натрупване на парична маса в хората... Интересно е обаче, че всички тези "гурута" отново мислят само и единствено за себе си, а не за факта, че с тази демографска тенденция, няма да има на кого да преподават. Отново се мисли за последствията, а не за причините, които са в основата на всички проблеми!

Въпрос? Като какъв и къде мога да си намеря работа ако съм завършил: Психология, Философия, Българска филология, История, Европеистика, чиста Физика, чиста Математика, География. За няколко други специалности ми е ясно. Например като: Медицина - директно в Англия или Германия Информатика - веднага правя собствена фирма и започвам да бачкам на ишлеме за по 3-4 хил евро....или заминавам кадето и да е. Икономика - счетоводител на свободна практика ...все ще докарам 1000 лв. Право - нямам нито роднина нито приятели от бранша така че за мен не е оферта. Който има е прекрасна оферта дори и за България. Трябва обаче в университета да има предмет в специалността "как да си поискаш" и "как колегите да не бъдат принудени да те хванат". Друго не се сещам. То май няма много варианти за "висше" и после да не станеш "строителен работник" или "таксиметров шофьор".

Като предприемач можеш да си намериш всякаква работа и да я работиш където поискаш.

Така е. Но без "начален капитал" ще си предприемач точно 12 месеца.

Когато кандидатствах в СУ, химия-производствен профил, се борехме за 100 места! Яко четене беше, влизаше се само с диплома от гимназия-отличен и от кандидат-студентските изпити-мин 5.5. А по време на следването, да не говорим! Преподаваха най- кадърните в областта-академици и професори, които държаха на науката си и нямаше тън-мън за тройка. Цял живот работих в голямата тежка химия и се срещах с по-млади и още по-млади колеги-абсолютен срив в квалификация и мотивация за работа! Много училища-хилави кадри, ако перефразираме една поговорка. Липсата на конкуренция е пагубна. Драги университетски преподаватели, вярно, че парите са важни, но да има и морал в работата!

Тези преподаватели бяха от комунизма и отдавна не са живи. Индустрията и икономиката на страната отдавна са ликвидирани и приватизирани. Други въпроси?

Уважаеми 7, в точните технически науки няма комунизъм и капитализъм! Има физични закони, химически формули и математически правила! И трябва много да си мотивиран, за да ги учиш, и в последствие прилагаш в работата си.

ЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЙЙЙЙЙЙЙ, КУНЕВА !!!! СТИГА С ТЕЗИ ЕКСПЕРИМЕНТИ, ТВОЯ СИН Е В АНГЛИЯ И ТИ ДРЕМЕ НА ОНАЯ РАБОТА КОЙ ИСКА И КЪДЕ ИСКА ДА УЧИ !!!!!!!!! ОТ ЗЛОБАТА СИ ЩЕ СЕ САМОИЗЯДЕШ- ЕС ЗАПОЧНА ДА СЕ РАЗПАДА БЛАГОДАРЕНИЕ НА ТВОЕТО ДЕЙНО УЧАСТИЕ .... СТИГА , НЯМА НЕДОСЕГАЕМИ ХОРА !!!!!!!!!!! ИЗПРАТЕНА БЕЗ ЦЕЛУВКА СУТРИН ЗАПОЧВАШ ГЛУПОСТ ПРЕЗ ГЛУПОСТ ДА ГОВОРИШ .... ЖАЛНА НИ МАЙКА, БЪЛГАРИЯ.... КОИ ЛЕ НЕ СЕ УЧИ НАД ТЕБ!!!!!!!!!!

но ние сме си виновни, че си мълчим и стоим зад компютрите, така че си заслужаваме положението в което сме!!!!!!!

уважаеми господа какво можем сами да направим, опитахме то стана гротеска, по почина на румънците - няма мавзолей но на негово място да се построят бесилки, ако е разстрел е бързо, няма да има ефект .... да се гърчи ,да моли .... това заслужават всички. ИЗТЪРГУВАХА НИ НА ВСИЧКИ ФРОНТОВЕ ЦЕЛИ 26 ГОДИНИ ....

Азе имам вишУ.

Даа, ТРОТОАРНО ПРАВО.

Голям преход. Равносметката е плачевна, погледнете съзтоянието на: образование, здравеопазване, социална сигурност, отбрана, наука, eнергетика, популация, демогравски срив, корупция, престъпност, парламент, съдебна система. Най-накрая и абсолютното дъно -- премиер Мутра!

Българския Феномен Завършилите средно образование са По малко , завършилите Висшо !? Или учат директно в Университет , или си купуват дипломи направо за Висше !

Струва ми се "рационално" при 70 хиляди завършващи да има само 35 000 места за студенти - тоест 50%, а при 59 000 ученици - 30 000 места. Сега местата са повече от завършващите ученици. Пълен абсурд!

Даже 50% е много, но все пак е нещо. 30% е по-нормално. Пресяването е най-елементарния и гарантиран подход за повишаване на качеството. Иначе системата и преподавателите се "настройват" според последните т.е. най-глупавите студенти.

стига с тези алабалистики- да се субсидират само природните и инженерни науки, а то сега куцо и сакато учи социология, история и икономика

Как шЪ сЪ опраИм ,след като в Бг : Всеки 2-ри е неграмотен!

ами влиза да учи висше, за да се "ограмоти" ))))))

ми немЪ сЪ УпраИм , щоТ в Бг, всеки 2ри е виШис !

Чи, к'о лошо?! По-тъп у висшето учебно заведение не е станал, виж мое да му влЕзнало нещо у главата.

Успех на всички !

децата ни ще отидат там, където ще бъдат оценени, те като личност, труда им, образованието им, а не да седят тук и да работят за некадърните ви наследници, господа политици, да изхранват циганите, а на всичкото отгоре да не знаят кога някой малоумник няма да ги убие, нарочно, по погрешка или по пътищата, накрая няма да бъде и осъден и виновния ще бъде невинния, така че каквото посяхте такова ще си пожънете!!!!!!!!!!!!!!!!!!