Това съобщиха от Националния статистически институт, цитирани от БТА. 80 процента от дохода на домакинствата се формира от заплати и пенсии.

Доходите от работна заплата средно на лице от домакинство са 508 лв., което е с 5.7 на сто повече спрямо същото тримесечие на миналата година. Същевременно относителният дял на работната заплата в общия доход намалява от 52 на 51%, вследствие на по-високата безработица.
За сметка на това при пенсиите се забелязва, както увеличение на относителния им дял в общите доходи, така и увеличение на сумите като разпределение. Спрямо предходната година те се увеличават от 283 на 289 лв. средно на лице от домакинство, а относителният им дял нараства с 1.6%.

Самостоятелната заетост средно на лице от домакинство нараства до 82 лева. Относителният им дял се повишава с 2.3 процентни пункта и представлява 8.2% от общия доход.

Другите доходи от социално осигуряване и социални помощи имат сравнително малко значение за формирането на общия доход на домакинствата. За периода те се повишават от 28 на 33 лв. средно на лице от домакинство, а относителният им дял се повишава от 3.0 на 3.3 на сто от общия доход.

Разходите за храна и жилище, енергия, горива, вода, обзавеждане и др. имат най-голям дял при формиране на общия разход и представляват 53.6 на сто от него. Най-съществено перо от бюджета на българските домакинства са разходите за храна и безалкохолни напитки. Те се увеличават с 5.4 на сто и през четвъртото тримесечие на 2011 г. са 333 лв. средно на лице в домакинство. Относителният им дял в общия разход намалява с 0.8 процентни пункта и представлява 35.7%.

Разходите за дома (вода, електроенергия, отопление, обзавеждане и поддържане) се увеличават от 145 на 167 лв. средно на лице от домакинство. Делът им в общия разход се повишава с 1.1 процентни пункта и достига 17.9 на на сто.

Разходите за здравеопазване се увеличават с 12.5 на сто през четвъртото тримесечие на 2011 г. спрямо същото тримесечие на миналата година и възлизат на 54 лв. средно на лице. Делът им в общия разход е 5.8 на сто. Увеличават се разходите за транспорт и съобщения с 4.4 на сто и достигат 93 лв. средно на лице, а относителният им дял е 10.0 на сто от общия разход.

Разходите за алкохолни напитки и цигари се увеличават с 11.2% и възлизат на 42 лв. средно на лице от домакинство. Техният относителен дял в общия разход е 4.5 на сто. Увеличават се разходите за облекло и обувки с 12.0 на сто и през четвъртото тримесечие на 2011 г. те са 35 лв. средно на лице. Относителният им дял в общия разход нараства с 3.4%.