Те обсъждат резултатите от проверката на посочените като намиращи се в предаварийно състояние 268 язовира в страната, последните порои и евакуацията на хора, става ясно от стенограмата на заседанието, цитирана от "24 часа".

След като изслушва министрите как са действали и какво е направено, Бойко Борисов коментира:

"При код „червено” в Монтанско цяла нощ вадихме автомобили на хора, които решили, че могат да минават през преспите при затворен път. Така че, макар и бавно, все пак моите наблюдения са, че започват хората да обръщат внимание като им се каже „жълто”, „червено” и т. н. Но направи ми впечатление в Ню Йорк – разчистиха веднага и пътища, и всичко, защото няма коли, няма кой да пречи, няма паркирали, няма задръстени, около които да са станали преспи. Така че всичко си има и своите последствия от глупостта".

Американската метеорологична служба призна междувременно, че е сбъркала с прогнозата, че Ню Йорк ще бъде обхванат от историческа снежна буря. По данни на Moodys икономическите загуби на Ню Йорк от снежните бури възлизат около 200 милиона долара.

По време на блиц контрола в парламента пък  Бойко Борисов заяви, че критичната ситуация с последните наводнения не е от препълнените язовири, а от валежи и просмукани почви с води, "които просто няма къде да оттичат".

Преди това Корнелия Нинова от БСП го нападна, че правителството не е предприело достатъчни мерки, за да предотврати щетите от наводненията през изминалите дни.

"Нямаше как да сринем 80 язовира сега. Представяте ли си на целия хал да ги бяхме бутнали, какво щеше да стане. Стига с това политическо говорене. Да спрем дъжда ли? В предишния мандат можех, сега не мога", каза премиерът.

По думите му само 15 водоема в страната са без ясен собственик и са дадени на областните управители за стопанисване.

Премиерът похвали институциите по време на бедственото положение.
Според него загиналите хора са заради създалата се ситуация и сравни с катастрофите по пътищата - "от нищо се създава ситуация".

Той обвини БСП, че политизира темата, тъй като партията поиска оставката на екоминистъра Ивелина Василева.

Корнелия Нинова показа доклад на прокуратурата, където се посочва, че наводнението в Мизия резултат от скъсване на една от стените на един от язовирите.

„Предупреждавам – ако още веднъж, вие, или някой от вашите хора каже, че моята партия използва случая популистки, ще разкажа пред цяла България какво се случи в Мизия, ще докарам половината град пред Министерски съвет”, коментира Нинова, цитирана от "Фокус".

Междувременно се активизираха и свлачища. Две къщи бяха пометени от свлачище във вилна зона между Балчик и Албена.
В Девин и Петрич още търсят телата на трима удавени при пороя. Обявен е червен код за реки.