Това показва и беглият прочит на стратегията, там където е спомената Русия, добави той.

Прессекретарят на руския президент Владимир Путин подчерта пред журналисти, че Русия не може да се съгласи с изразеното в документа отношение към нея като към заплаха за сигурността на Съединените щати, предаде ТАСС.

Тръмп нареди Русия и Китай сред заплахите за САЩ >>


Същевременно стратегията съдържа и "скромни позитивни моменти, по-специално готовност към сътрудничество с Русия в областите, отговарящи на американския интерес", отбеляза говорителят на Кремъл.

"Това абсолютно кореспондира с нашия подход, огласен от президента (Владимир Путин), защото Москва също търси сътрудничество със САЩ там, където е изгодно за нас, и дотолкова, доколкото са готови да стигнат нашите американски колеги", заяви Песков.

Като "идеален пример за подобно сътрудничество" той припомни скорошната размяна на информация между тайните служби, благодарение на която бяха предотвратени атентати в Санкт Петербург. Този случай Тръмп включи в стратегията си.

Терористичен заговор в Русия разкрит с помощ от САЩ >>

Новата стратегия за национална сигурност на САЩ е обширен документ с "доста впечатляващи формулировки", изискващ обстойно проучване, и "това естествено ще бъде направено във всички съответни ведомства, за да бъде осмислен", обобщи говорителят на Кремъл.

При представянето на документа вчера президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви от една страна, че Русия и Китай са "съпернически сили", "ревизионистични сили", които "се стремят да оспорят американските ценности", но от друга изрази желание да изгради "успешно партньорство" с тези страни.

Пекин: Като от Студената война

Новата стратегия на САЩ показва манталитет от Студената война. В противен случай ще навредят на другите, както и на себе си, каза говорителката на министерството Хуа Чунин, цитирана от световните агенции и БТА.

Китай никога няма да преследва собственото си развитие за сметка на други страни, но няма да се откаже да преследва собствените си законни интереси, заяви говорителят.

"Сътрудничеството е единственият правилен избор за Китай и САЩ", подчерта говорителката и добави, че е нормално двете страни да имат разногласия, но би трябвало да намират конструктивни начини да се справят с тях.

По думите на Чунин Китай и САЩ в качеството си на двете най-големи икономики имат отговорност да защитават световния мир и стабилност и да насърчават глобалното благоденствие.

"Китай иска да съществува мирно с другите страни, включително САЩ, въз основа на взаимно уважение. Но САЩ би трябвало да се приспособят към развитието на Китай и да го приемат", изтъкна говорителката.