Сигналът за мечата атака е получен в РИОСВ – Смолян около 8 ч. На място веднага е заминала „Групата за бързо реагиране“, за да огледа района. 

Дивото животно е разбило склад за жито, но не е нападнало обора с овце на 78-годишния собственик. Помещението е било обезопасено с електропастир, който е спасил овцете.

Мечката е нападнала и намиращата се в близост вила, собственост на 73-годишен мъж. Тя се опитала да се покатери на балкона на постройката, където са разположени пчелни кошери, но не ги е достигнала. Щетите са няколко счупени дъски.

Управителят на Парк за танцуващи мечки в Белица Димитър Иванов обясни, че кафявата мечка е всеядна и е със силно хищнически изразен характер, предаде "Фокус". По думите му, мечките са изключително умни и ако намерят по някакъв начин да добият лесна храна, винаги ще се опитат да достигнат до нея.

"Едни от най-опасните моменти е пролетта, когато мечката има малки. Тогава тя ги пази, при това с абсолютно всички средства. Предупреждението ми е, когато човек види малко мече да не се втурва да му помага, защото майката може да е някъде наоколо. Препоръчвам, когато хората са в планината, поне един да носи свирка или спрей за мечки”, съветва Иванов.

През 2012 г. парламентът забрани лова на кафява мечка на територията на България. Тогава от "Атака" се обявиха против с аргумента, че в България и Гърция има проблем със свръхпопулацията на кафявата мечка.
Според Министерството на околната среда и водите мечките у нас са 550, а според Министерството на земеделието - над 800.