Изключение от тази разпоредба ще се прави за доставки/продажби на течни горива от данъчен склад по смисъла на Закона за акцизите и данъчните складове.

Целта е да се увеличи контролът върху продажбата на горива, като мярката трябва да подкрепи свързването на касовите апарати на бензиностанциите със системата на данъчните, предадоха Дарик радио и БТА.
От 10 януари 2011-а бензиностанциите бяха задължени касовите им апарати да са свързани с НАП.

Според изискванията на закона всеки обект подава напълно автоматично и без знанието на собствениците информация за натрупания дневен оборот.
Освен това органите на НАП имат достъп в реално време до всеки от касовите апарати.
В тримесечен срок от влизането на измененията в сила министърът на финансите трябва да определи в наредба изискванията, реда и начина за установяване на дистанционна връзка с НАП за предаване на данните.

При старта на проверките на тези търговски обекти за връзка с данъчните финансовият министър Симеон Данков обяви, че се инициира законова промяна, която да накара бензиностанциите да монтират датчици на резервоарите си, за да се засили контролът.
Тогава той изрази очаквания новите правила, които влизат в сила тази година, да налеят в хазната между 100 и 200 млн. лв.