Това е показала проверката на Държавната агенция за закрила на дeтето по повод смъртта на 8-годишното дeте, което бе убито от пастрока си на 12 декември, съобщи БНР.

От агенцията обвиняват кмета на селото Петко Петков, че е подценил случая, тъй като не е подал сигнал до Отдел "Закрила на дeтето” към Дирекция "Социално подпомагане” в град Луковит.
Затова председателят на агенцията Надя Шабани ще предприеме действия за търсене на административно-наказателна отговорност от кмета Петков, предаде "Фокус". Проверката на социалните служители установила също, че кметът е информирал полицейски служител от РПУ-Луковит, че има съмнение за риск на дeцата, но и от МВР не са предприети действия по компетентност, въпреки че ведомството също е орган по закрила.

На 12 декември след запой в къщата на семейството на Радослав и Аксиния, пастрокът уби 8-годишната си доведена дъщеря. Дeтето е било ударено с твърд предмет по главата и е починало на място. Смъртта на момичето е установена от лекар от Спешна помощ-Луковит, който е констатирал фрактура на черепа. Радослав е задържан. Той и майката са живеели на семейни начала с петте дeца - близначките Нина и Силвия, 10-годишната Мариета, Лора и Васил на година и половина. Мъжът е баща само на двете по-малки.

Майката обаче отрича, че повод за трагичната случка е пиянство. Пред bTV тя разказа, че гневът на мъжа й избухнал, когато му се скарала, че е впрегнал коня през деня. "Той се ядоса, стана и каза, че ще ме лупне. Дeтето в този момент стана. Не знаехме, че ще изпадне в безсъзнание. Потече му кръв от нослето и устата – розова… Стана като един вид инцидент", разказва Аксиния, която е бременна в седмия месец с шестото си дeте.