45-годишният Радослав и съпругата му Аксиния на 38 години от луковитското село Торос решили да борят студа с греяна ракия и поканили на масата и част от дeцата си. Семейството има пет дeца - 10-годишната Мариета, близначките - Нина и Силвия на 8 години, Лора и Васил на година и половина. Мъжът е баща само на две от дeцата. Той живеел с Аксиния от 6 години, съобщи bTV.

При възникнало спречкване една от близначките - 8-годишната Нина, е ударена по главата с тежък предмет, в резултат на което дeтето умира.

Родителите седнали да пият от обяд вчера, след като купили две бутилки с по 500 мл ракия. Дeцата се присъединили, тъй като едно от тях кашляло, а според родителите с греяната ракия кашлицата щяла да спре. Не е ясно кое от петте дeца е било болно.

При измерване с дрегер показанията на майката са отчели 2,75 промила алкохол, на бащата – 0,95 промила, а на оцелялата близначка – 1,6 промила алкохол, предаде "Фокус". Предполага се, че алкохол са употребили и двете по-малки дeца.

Началникът на РПУ- Луковит Добромир Балев обясни, че влизайки в дoмa, първоначално не е разбрал, че има лежащ човек. Убитата Нина е била на леглото, а там са били и другите три малки дeца, които са продължавали да спят с трупчето на сестра си. Близначката Силвия пък била намерена от полицията на пода, завита с купчина парцали.

Майката е от ромски произход, бащата е българин. Директорът на Областната дирекция на МВР в Ловеч Георги Иванов съобщи, че министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов е уведомил за случая министъра на труда Тотю Младенов.

Убитото дeте е ударено с тъп, твърд предмет, каза още Добромир Балев, като уточни, че според него - не е бутилка. Доведеният баща е съобщил, че става въпрос за дърво за печката. Мъжът казва, че искал да удари жената, която наистина е ударена по устата, но дeтето е застанало между тях.
Мъртвата Нина е убита с един удар, не е имало борба между нея и родителите.

Нито социалните, нито ние сме знаели, че в това семейство по този начин се развиват нещата. Родителите са безработни, семейството е живяло от помощи, от дeтски, но това по селата е масово явление”, каза още началникът на РПУ-Луковит.

Майката Аксиния в момента е бременна в седмия месец с шестото си дeте. Сега  дeцата се намират при баба си по бащина линия Лалка. Тя е изявила желание да задържи едното от дeцата, съобщиха по БНР от местната социална служба.
Проучва се възможността едно дeте да прибере и другата баба.

За дeцата е необходима семейна среда, категорични са от службата, без да изключат възможността те да бъдат настанени в социален дoм.
"Ще направя всичко възможно да не настаняваме дeцaтa в институция, защото това е крайната мярка. Ще гледаме дeцата да бъдат отглеждани в семейна среда", заяви шефът на "Социално подпомагане"-Луковит Иван Братулев, цитиран от "Фокус".
Сутринта майката е пристигнала в дирекцията и в момента текат разговори с нея. Ще бъдат проведени разговори и с баба на дeцата и след преценка на общината и на родителския капацитет, ще бъдат предприети необходимите мерки спрямо закона.

Кметът на село Торос Петко Петков пък заяви, че е предупреждавал майката да гледа дeцата. Той разказа, че един път е видял, че едното дeте се е катери по контейнер и се е притеснил, че капакът може да му падне на главата. Извикал е Аксиния, за да я предупреди, но тя му казала, че ще си роди друго и че по-добре да отиде да й купи една двулитрова бира и едно петроханче, вместо да я занимава с това.