Това каза зам.-председателят на ЕК, отговорен за енергийния съюз, Марош Шефчович на пресконференция след първата среща на Групата на високо равнище за изграждането на газовите връзки в Централна и Югоизточна Европа, предадоха "Фокус" и БТА.

Миналия юни Европейската комисия започна наказателна процедура заради нарушение при избора на изпълнител на българския участък от газопровода "Южен поток". Тогава бе поискано да прекратим изпълнението на проекта.

ЕК заплаши тогава всички страни членки на ЕС, които участват в проекта с двустранни споразумения.

Премиерът Бойко Борисов заяви, че „Южен поток“ не е прекратен към днешна дата и "не сме направили нищо, което да спре строежа му".

„Ако преди година време се беше провела тази среща, съм убеден, че нямаше да се стигне до падането на наказателните процедури или за програмите, които се явиха“, посочи той.

По думите на премиера тогава министрите от правителството са се разминавали с разбиранията на европейските партньори.

В отговор на въпрос защо се е учудил след като разбрал, че "Южен поток" ще бъде спрян и заменен с турски, Марош Шефчович посочи, че е имало елемент на изненада и мисли, че нивото на изненада за всички е било различно, предаде БГНЕС.

По отношение на намеренията да се построи т. нар. "Турски поток", той посочи, че е казал на изпълнителния директор на "Газпром" при лична среща:

"Изненадани сме, очаквали сме че когато става дума за такива важни енергийни проекти комуникацията помежду ни трябва да става по утвърдените канали за комуникация, най-малкото да проговорим нещата първо."

Борисов: Отговаряме на условията за газов хъб

„Ние отговаряме на условията да имаме свои газов хъб. ЕК знае за проблемите и знае какво би се случило ако не проявяваме прагмартичност и разбиране. Всички целим ниска цена на газа, което е много важно за всяка една икономика. Именно на границата на ЕС трябва да бъде хъбът. Ако прибавим и реверса с Турция, може да дойде и азерски газ. Надявам се, че периодът на конфронтацията ще отмине“, коментира още Борисов.

Четири източника за доставка на природен газ ще има България - руските доставки, по интерконекторите с Гърция и Турция и местният добив от "Хан Аспарух", "Терес" и "Силистар", блокове в Черно море.

По думите на премиера предстои много работа по интеконектора с Гърция и със Сърбия. Интерконекторът с Гърция ще донесе и втечнен газ.

На срещата в София България, Гърция и Румъния се договориха да стартират и подгрупа за изграждане на Вертикалният газов коридор. Очаква се Унгария да обяви решението си дали ще участва в подрупата.

Премиерът добави, че оттук нататък дали ще мине "Турски поток" и от къде ще излезе, това са теми, на които никой не може да отговори в момента.

„Това са идеи и предложения. С тези интерконектори ще дадем възможност на пазара да регулира цените. Който даде най-добри цени на газ, от него ще купим. Вместо да се прави първа копка, трябваше да се поканят колегите и комисарите и на един подобен форум да се обърнат с въпросите, които едва днес ние поставихме на масата. Една година проспано време“, каза още Борисов.