Това заяви главният секретар на МВР Младен Маринов на пресконференция днес, цитиран от БТА. И по двата случая разследващите разглеждат записите от много камери, като в случая с нотариус Механджийска има нови насоки в разследването.

Според разследващите нападението над нея е планирано и най-вероятно е свързано с работата й. Биячите са атакували първо нотариуската, а едва след като дъщеря й Мира се опитала да я защити, са посегнали и на нея.

"Полицията е поискала достъп до делата й, за да провери повече хора, но засега тя отказва достъп до тази информация", допълни Маринов.

Главният секретар на МВР обясни, че без съгласието на нотариуса, криминалистите нямат право да проверяват изповяданите от него сделки.

57-годишната Валентина Механджийска и 34-годишната й дъщеря бяха нападнати и бити в понеделник от двама мъже с качулки на столичния бул. "Драган Цанков". Пострадалите получиха травми в областта на лицето и са настанени за лечение в столичната УМБАЛ "Света Анна".

"Журналистът от БНТ Иво Никодимов, който беше пребит във вторник, все още не е разпознал нападателите си", каза още главният секретар на МВР. Той каза, че полицаите показват снимки на контингента, който отговаря на профила на биячите на журналиста и засега той не ги е познал.

Младен Маринов обясни, че по случая с убийството на Виола Николова е започнала нова проверка за това как е работило МВР след всеки подаден сигнал срещу Стефан Станев.

Вътрешният министър Валентин Радев пък отчете, че броят на убийствата у нас намалява, като преди години пикът е достигнал 500 за година, а сега са около 100.

Разкриваемостта на тези престъпления е около 80 процента, посочи министърът.