Инцидентът е станал вчера, като сигналът е подаден в полицията около 14 часа.

Мъжът, който е бил гост в хотела, е искал да се качи в асансьора в момент, когато вратите му са се затваряли. Машината е тръгнала нагоре, като е повлякла столичанина.

Секунди по-късно вратата на асансьора се е отворила и мъжът е паднал под асансьорната кабина от около 5,5 метра височина в шахтата.

На място веднага са изпратени екипи на полицията, пожарната и Спешна помощ. Те са успели да извадят пострадалия, който е транспортиран във велинградската болница с множество травми и опасност за живота.

По-късно 66-годишният мъж е откаран в "Пирогов", където му предстоят операции. Той е с фрактури на прешлени, таза и крайниците.

На мястото е извършен оглед и е образувано досъдебно производство.

По неофициална информация мъжът се казва Иван Димитров и е бил на семинар на голяма чуждестранна петролна компания у нас, който се е провеждал в четиризвездния хотел във Велинград, съобщи "24 часа".

Механизмът за затваряне и отваряне несработил

Повече от 24 часа инспекторите на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор проверяват възможните причини за инцидента, съобщиха от агенцията. При пристигането си те установили, че машинното помещение е отворено. Според председателя на ДАМТН инж. Стефан Цанков инцидентът е необичаен.

Повече информация ще има когато приключи следствието, което ще установи дали е имало външна намеса, посочват още от агенцията.

Асансьорът е тръгнал при полуотворени врати, тъй като не е сработил механизмът за затваряне и отваряне. Това най-вероятно е в резултат на неизправност в ел.таблото или ел.инсталацията на асансьора, но към момента инспекторите не могат да установят такава.

Асансьорът е монтиран през 2005 г., технически преглед е извършен на 14 февруари 2013 г. и тогава е бил в изправност. Поддържащата фирма е ЕТ "Стоян Русков - Елвис" - Пазарджик.

На 18 октомври в София 53-годишен мъж загина, падайки в шахта на заседнал асансьор. Той отворил вратата на кабината, за да потърси помощ за жена, на която й прилошало вътре и опитал да скочи.

На 19 август в 12-етажен блок на бул. "Цариградско шосе" в столицата загина 46-годишната Цветелина Радулчева, а 41-годишната Мария Ваклинова пострада тежко, след като асансьор падна от 9-ия етаж.

АНКЕТА: Прави ли се достатъчно за сигурността на асансьорите?