Това заяви пред БНР председателят на Българската асансьорна асоциация Валентин Маринков.

Той обясни, че и досега браншът е имал регистър, но той не е бил електронен и централизиран. Сега Министерство на икономиката е изготвило електронен регистър и се очаква до средата на 2016 г. в него да бъде заложена информация за всички съоръжения, а тези, които не са включени, ще бъдат спирани.

"Този електронен регистър е чудесно, че го има, и ние се надяваме да свърши много добра работа. Ако той е единен и в него постъпва информация, която да е коректна и истинска, и която, ако има кой да я обработва, след това следи за изпълнението и истинността, тогава този регистър наистина ще помогне. Но той по никакъв начин няма да помогне асансьорите да станат по-безопасни", заяви Маринков.

По думите му до момента често се подава неистинска информация за състоянието на асансьорите. Шефът на Българската асансьорна асоциация посочи и конкретен пример.

"Наскоро установихме, че един асансьор вече 8 г. работи, без да е регистриран където и да било, без да има легитимен договор, без да е поддържан от легитимна фирма. Нито собственикът, нито фирмата, която го поддържа вече 8 г., са пожелали да го регистрират. Този асансьор продължава да работи и вози хора. Ако няма контрол и надзор, той ще продължи още 18 г. да работи така. Ако има инцидент с този асансьор, извършителят ще е неизвестен", коментира Маринков.

Той е категоричен, че е необходим постоянен и безкомпромисен контрол над асансьорите, особено като има предвид, че опасните са около 80 000.

"Затова ние сме изготвили една програма за обезопасяване на тези асансьори, която внасяме в държавната агенция (за метрологичен и технически надзор – бел. ред.), Министерството на икономиката, Министерския съвет и до представителя на ЕС в България. В тази програма са заложения няколко прости неща. На тази кабина, която е с полуавтоматични врати на асансьора, трябва да се сложи една автоматична кабинна врата. И нищо повече", допълни Валентин Маринков.

На 19 август миналата година 46-годишна софиянка загина, а друга - на 41 години, беше тежко ранена, след като асансьорът, в който пътували, падна от деветия етаж.

Проверка на Агенцията за метрологичен и технически надзор установи множество нарушения и технически проблеми. Оказа се, че са се скъсали и двете въжета на асансьора, а блокиращата защитна система е отказала. Обвинения бяха повдигнати срещу четирима асансьорни техници, но през юли т.г. Софийският градски съд върна на прокуратурата обвинителния акт заради съществени процесуални нарушения.

Трагедията насочи вниманието към състоянието на асансьорите в цялата страна. След проверки, 23% от асансьорите в страната бяха спрени заради технически проблеми.

Междувременно бяха въведени нови изисквания за фирмите, които ги поддържат. Според представители на бранша 1000 нерегистрирани техници поддържат асансьорите у нас.